Sokféle lakberendezési stílus közül választhatunk, és a meglévő stílusok mellett folyamatosan megjelennek az új trendek. Minden lakberendezési stílusnak van néhány fő alapelve, amelyek segítségével könnyedén beazonosíthatjuk azokat.

Olvass tovább, ha szeretnél többet tudni a lakberendezési stílusokról, és arról, hogyan valósítsd meg ezeket otthonodban! Az egyes lakberendezési stílusok jellemzőinek megismerése után könnyedén meghatározhatod saját stílusodat is.

Az alábbi összeállítás áttekintést ad majd neked az öt legnépszerűbb lakberendezési stílusról, a modern skandinávtól a letisztult minimalizmuson át a színes eklektikáig.

1. A skandináv stílus

Kezdjük a sort az egyik legnépszerűbb, legismertebbel: a skandináv stílussal.

Funkcionális, egyenes vonalú, tiszta; ezt a stílust képviselik a dánok, norvégok, svédek valamint a finnek, és ez a stílus mára már világszerte népszerű, ismert. Jellemző rá a természet szeretete, előtérbe helyez mindent, ami természetes. Előszeretettel használ természetes anyagokat, mint pl. a a fát, a rattant,  valamint a természetes alapanyagú textileket, a lent, pamutot, valamint a bőrt.

A természetes anyagokat egyszerű színekkel egészíti ki, alapszínek a fehér, szürke és bézs. Egy másik cikkemben bővebben is olvashatsz a skandináv stílusról.

Néhány éve két új trend alakult ki:

Egyik stílus a dán hygge, amely a melegségről, a kényelemről, a meghitt otthonról szól.

A másik  a svéd lagom, mely tudatos és minimalista, végtelen egyszerűség, puritánság jellemzi a tökéletes kompozíciót.  A stílus mottója lehet: Minden úgy jó, ahogy van; „éppen elég” vagy „éppen jó”.

Akár a hygge, akár a lagom, akár az egyszerűbb skandináv stílus az, ami közel áll hozzád, ezek bármelyike nemcsak praktikus és hívogató, de könnyedén kombinálhatók más lakberendezési stílussal is.

2. Az indusztriális vagy loft stílus

A belsőépítészeti stílusok közül az indusztriális stílus az 1960-as években, tulajdonképpen kényszerből született irányzat, amely ma is nagyon népszerű.

Erre a lakberendezési stílusra jellemző, hogy szabadon hagyják a téglafalakat, csöveket és acélszerkezeteket, semmit nem takarnak, nem dobozolnak el.  Karakteres, férfias megjelenést kölcsönöz az enteriőrnek a patinás fa, a bőrök és a beton használata.

A stílusra jellemzőek a nagy belmagasságú és alapterületű belső terek, óriási boltíves ablakokkal, valamint a térben álló tartóoszlopokkal.

Ha szereted ezt a lakberendezési stílust, és nem szeretnél lemondani a kényelemről, láthatjuk, barátságosabbá tehetjük az összképet szőrmékkel, puha párnákkal. Használhatunk színeket is, ezek lehetnek a rozsda, zöld vagy kék árnyalatok.

Ha szeretnénk növényeket is elhelyezni a térben, leginkább olyan egyszerű növényeket javaslok, mint a kaktuszok, vagy mindenképpen valamely igénytelenebb növényfajt.

A látványt kiegészíthetjük színes üvegekkel, régi perzsaszőnyeggel, vagy akár a bolhapiacon szerzett kincsekkel.  Ha szívesen barkácsolsz, készíthetsz régi csövekből, hulladékokból kisbútorokat, polcokat.

Minimalizmus

A minimalista lakberendezési stílus az egyszerűségről szól. Az 1960-as 70-esévek minimalista mozgalma ihlette ezt a stílust.

A stílusra jellemző, hogy a belső terekben semleges színeket, letisztult vonalakat és nyitott tereket alkalmaznak, népszerű a fa, beton, márvány és fémek használata.

A hangsúly a funkcionalitásra fókuszál, jellemzőek a drága, igényes bútorok, a  rejtett tároló helyek, dekorációkat nem használ.

A minimalizmusra jellemző továbbá, hogy nemcsak a dekorációkat mellőzi, hanem a bútorok, berendezési tárgyakat is minimalizálja, nagyméretű, szabadon átlátható tereket eredményezve. A dekorációk nélküli otthon nem jelenti azt, hogy minden kedvenc emlékünktől meg kell szabadulnunk, inkább azt, hogy ezeket kis fiókokban, szekrénykékben tároljuk, és talán átértékelhetjük saját fogyasztási szokásainkat, és csökkentjük vásárlásainkat.

A minimalista stílus szereti a világos, akár fehér színeket, melyekhez különböző textúrák, geometriai formák, vagy tipográfiai képek is társulhatnak. Sokan hidegnek, személytelennek érzik a minimalista stílust, így annyira nem is népszerű. A modern stílussal vegyítve már sokkal otthonosabb, kellemesebb, melegebb belső tereket hozhatunk létre.

A modern stílus

A modern stílus a 19. század végén kezdődött, melyet egyszerű, letisztult szín-és formavilág jellemzi. Hasonlóképpen, mint a minimalista stílusnál is említettem, itt is jellemző a funkcionalitás, az egyszerű, tiszta vonalak alkalmazása, de a modern stílus már megengedi, hogy elhelyezzünk a térben néhány finom, ízléses textilt, dekorációt.

Ez az egyik legnépszerűbb lakberendezési stílus, melyre jellemző, hogy inkább alacsony, tiszta vonalú bútorokat, természetes anyagokat, bőröket, fémeket használ.

A lakásokba nagy ablakokat építenek be, így sok a természetes fény. Jellemző a szögletes geometria, de alkalmazhatjuk bátran az organikus formákat is.

A modern stílusról elmondhatjuk, hogy bár funkcionalista, ugyanakkor barátságos, hangulatos és otthonos. Ügyeljünk viszont arra, hogy ne lépjük át a határokat.

Javaslom e stílus kedvelőinek, hogy használjanak minőségi, igényes bútorokat és hagyják szellősre a tereket. Következetesen válasszunk színeket, a monokróm, és neutrális mellett használhatunk egy-egy eltérő, preferált színt is, és bátran alkalmazzunk üveget, fémeket is kiegészítésként.

Elhelyezhetünk egy-egy műtárgyat is a térben, és ha igényünk, pénzünk is van rá, beszerezhetünk néhány modernista tervező híres darabját. Világszerte ismert és kedvelt a Barcelona szék , vagy Breuer Marcell híres Vaszilij széke.

A modern stílust ajánlom mindazoknak, akik az egyszerű, tiszta vonalakat, igényes bútorokat, tágas, szellős, világos tereket kedvelik, és vágynak egy hangulatos otthonra, és szem előtt tartják „a kevesebb több” elvét.

Az eklektikus stílus

A mai eklektikus stílus a 19.sz. végén, 20.sz. elején indult Párizsban. A város egyik építészeti iskolájának kreatív diákjainak kezdeményezése volt, hogy különböző stílusú bútorokat gyűjtöttek össze a világ minden tájáról, és ezeket a különböző stílusú bútorokat egy térben helyezték el.

Az eklektikus stílust nehéz jellemezni, ahhoz, hogy jó érzékkel használjuk, szükségünk van jókora művészi kreativitásra, szabad szellemű gondolkodásmódra.

A különböző időszakokból és hagyományokból származó bútorok egymás mellé állításával az eklektikus stílusú otthonok azonnali betekintést nyújtanak az otthon történetébe.

Ennek az eklektikus enteriőrnek a tervezője  egy amszterdami lakberendező cég, a The Playing Circle.

Art Deco

Az Art Deco stílust az 1920-as 30-as évek csillogása ihlette, vonzereje időtlen, ma is népszerűségnek örvend a lakberendezési stílusok között.

Az Art Deco korszak az első világháború után kezdődött és a nagy gazdasági világválság kezdetéig, 1939-ig tartott.

Ez a stílus jellemzően pazar részleteket, geometrikus formákat, csillogó anyagokat alkalmaz.  A drága bútorokra, dekorációkra jellemző a fényűzés, így ezt a stílust azok számára ajánlom, akik egy igényes, kifinomult belső teret szeretnének megalkotni.

A merész, telített színek, pl. a rubin, a smaragd és a zafír elengedhetetlen részei a stílusnak, melyeket drága bársonnyal, arannyal, sárgarézzel, természetes kövekkel egészítenek ki a drámai hatás érdekében.

Ez a stílus soha nem unalmas, de vigyázzunk, mert túl sok lehet! Ha úgy érezzük, sok nekünk ez a fényűző pompa, célszerű más stílussal kombinálni, ügyelve arra, hogy a végeredmény egy tökéletes,  harmonikus összhangot mutasson.

Lakásfelújítás előtt állsz?

Akkor javaslom, hogy keress egy profi lakberendezőt,  akár engem is.  ☺  Így sokkal könnyebb dolgod lesz. Miért?

Mert én leveszem a válladról a sok terhet, melyet egy lakásfelújítás körüli bonyodalmak okozhatnak.

És azontúl, hogy már a kivitelezés megkezdése előtt is láthatod a belső tereket virtuálisan, az általam készített kiviteli tervek alapján a szakipari munkások is el tudják majd végezni a munkálatokat.

Ha igazán személyre szabott, egyedi otthont szeretnél, keress meg engem bátran!

Ajánlom neked ezt a kis bemutatót munkáimból, kérlek, tekintsd meg terveimet, elkészült munkáimat.

Bármilyen döntés is szülessen, kívánok neked nagyon sok boldogságot, és sok sikert az otthonod berendezéséhez!

A cikkben szereplő, nem saját képek forrásai: