Mikor lehet szükségünk lakberendező programra? Leginkább akkor jut eszünkbe, amikor új házba, lakásba költözünk, vagy ha szeretnénk meglévő lakásunkat áttervezni. A tervezés, a költségvetés készítése egyaránt fontos minden lakásfelújítási projekt megkezdése előtt, akár csak új konyhát, fürdőszobát szeretnénk, akár a kertet alakítjuk át.

A lakberendező programok előnyei

Álmaid otthonának megtervezésére számtalan belsőépítészeti, lakberendezési program  áll rendelkezésre, melyek általában könnyen kezelhetőek és megfizethetőek, és találhatunk ingyenes programokat is.

A szobatervezők használata a legjobb módja az ötletek vizuális megjelenítésének. A lakberendező programok segítenek neked abban, hogy a 3 dimenziós látványképek segítségével virtuálisan még a kivitelezés megkezdése előtt láthatod a kialakítandó tér képét, a színeket, az elrendezést.

Nézzük, mely a jelenleg elérhető, általam ajánlott 5 legjobb fizetős és ingyenes lakberendező program!

1. SketchUp

A SketchUp az egyik legátfogóbb 3D-s lakberendező program , amelyet az interneten fellelhetünk.

Az ingyenes verzió tökéletes a hobbi tervezők számára, amikor csak egy-két szobát szeretnél megtervezni, vagy szeretnéd látni, elfér-e a kanapé a szobában, amelyet az áruházban kinéztél.

Ha az ingyenes verziót szeretnéd kipróbálni, megteheted ide kattintva.

A fizetős profi verzió inkább az építészet, belsőépítészet, lakberendezés szakembereinek alkalmas tervezőprogram. A fizetős verziót itt találod.

Akár otthonod belső tereinek, vagy külső homlokzatának áttervezését szeretnéd, ez a tervezőprogram segít neked abban, hogy a lehető legjobban elképzeld, milyenek is lesznek majd a valóságban.

lakberendező-program sketchUp-liadesign.hu A kép forrása: Pinterest

2.Planner 5D

A  Planner 5D  a Sketch Up ingyenes verziójához hasonlóan szintén egy közkedvelt lakberendezési program. A Planner 5D szoftver egyik különlegessége, hogy működik iOS-en, így akár útközben is készíthetünk terveket telefonon vagy iPaden is.

lakberendező-program-Planner 5D-liadesign.hu

A tervezőprogram egyetlen hátránya az, hogy a meglévő bútorkönyvtár csak az alap bútorokat tartalmazza, ha design bútorokat szeretnél használni, azok már fizetősek lesznek.

A terv eleminek színe, mérete, textúrája is változtatható, és elkészíthető fotorelisztikus formában is, mely nagyban segíti az elképzelést.

A Planner 5D lakberendező programot itt találod.

3. Roomstyler 3D Home Planner

A Roomstyler lakberendező programot szintén nagyon könnyű használni. Az összes lakberendezési program közül ez is rendelkezik egy oktatóvideóval minden felmerülő kérdéshez. De mivel használata nagyon egyszerű, talán még anélkül is sikerül megtanulnod a használatát, hogy az oktatóvideót végig nézd.

Kattints ide, ha kipróbálnád.

Ez az lakberendező program azt is lehetővé teszi, hogy a valódi bútorok modelljeivel rendezd be a teret, így a megvásárolni kívánt bútorokat láthatod a terv elkészítése után.

lakberendező-program-romstyler-liadesign.hu

Kép forrása: https://roomstyler.com/users/millerfam

4. Sweet home

A Sweet Home 3D szintén egy ingyenes lakberendező program, mely segítségével elkészítheted az alaprajzot és elhelyezheted benne a bútorokat, melyeket 3D-ben is megtekinthetsz.

A lakberendező program több, mint 100 db 3D modellt tartalmaznak, melyek használhatóak más szoftverekben is. Mint ahogyan a legtöbb lakberendezési programhoz, ehhez is kapunk tutorialt, így minden feltétel adott, hogy elkezdjük a program használatát.

Mint a legtöbb lakberendező programmal, a Sweet Home 3D-vel is megtervezheted lakásodat, megadhatod a helyiség méreteit, falak vastagságát, kiválaszthatod a textúrákat, színeket.

A 3D nézetben pedig egy nagyon jó képet kapsz majd arról, hogyan is fog kinézni otthonod az áttervezést követően. A képet elforgathatod, nagyíthatod, kicsinyítheted, a betervezett részleteket pontosan láthatod. A Sweet Home 3D másik kedvező funkciója, hogy képes a 3D objektumok importálása is, az alábbi formátumokból : LWS,OBJ, 3DS.

SweetHome3D-lakberendező-program-liadesign.hu

A Sweet Home 3D több nyelven is érhető: angolul, németül, franciául, portugálul és olaszul. Magyar nyelvű változat sajnos nincs.

Hátrányok: a program tökéletes a hobbi felhasználók számára, viszont a szakemberek kiszolgálására aligha. A Sweet Home 3D egyszerű 3D megjelenítéssel bír, és a bútormodellek testreszabása is korlátozott, így ez lakberendező program nem kielégítő egy belsőépítész vagy lakberendező számára.

Előnyei: Használata olyan egyszerű, hogy még egy kezdő számítógép-felhasználó is könnyedén tud vele dolgozni. Továbbá előnye, hogy az alkalmazás ingyenes és folyamatosan fejlesztik.

Próbáld ki bátran, kattints ide!

5. IKEA online tervezőprogram

Az IKEA online tervezőprogrammal bárki egyszerűen megtervezheti saját otthonát a lakberendezési áruház bútoraival. Az IKEA termékekről mindannyian tudjuk, hogy praktikusak, könnyen kombinálhatóak és aki szereti ezt a stílust, szinte az egész lakását berendezheti ebből az egy áruházból.

Többféle tervezőprogramból választhatunk, annak megfelelően, hogy éppen milyen bútort szeretnénk otthonunkba megvásárolni.

Legnépszerűbb lakberendezési program talán a konyhatervező, amivel saját igényeinknek megfelelően válogathatjuk össze az elemeket, helyezhetjük el saját felmért alaprajzunkon.  A tervet elkészíthetjük online, elmenthetjük, de esetleg mégsem boldogulunk, az áruház szakértői is segítségünkre lesznek.

Az Enhet konyha is kapott tervezőfelületet, továbbá megtervezheted a munkalapodat és tervezhetsz étkezőszéket is lakásodba.

lakberendező-program-IKEA-enhet-konyha-liadesign.hua kép forrása: IKEA

További IKEA tervezőprogramok:

A népszerű tárolórendszerek megtervezésére is találunk megoldást.  Miután kiválasztottuk a számunkra megfelelő bútortípust, minden részletét testre szabhatjuk. Kiválaszthatjuk, milyen legyen a kerete, az ajtók, a fogantyúk, és megtervezhetjük a belső elrendezést is. Ha szeretnénk, világítást is tervezhetünk bele, igényeinknek megfelelően. Amikor mindennel elkészültünk, láthatjuk, hogyan mutat majd saját szobánkban a kiválasztott szekrény.

Egy dolgot meg kell említenem; online tervezőprogramot csak úgy tudsz használni, ha előtte bejelentkezel a weboldalon.

Az alábbi bútor típusokat tervezheted meg online:

A szekrények tervezésén túl IKEA lakberendező program segítségével megtervezheted az alábbi kanapédat is:

Kanapé tervezők:

Ha home office-ban dolgozol, az IKEA ebben az esetben is gondol rád. Nem csak megvásárolhatod, de tervezőprogramja segítségével meg is tervezheted saját irodádat. Iroda tervező és íróasztal tervező.

Gyerekszobák tervezéséhez a Smastad tervezőprogram ad segítséget.

Ha a fürdőszobádat szeretnéd látni az IKEA bútoraival, ezt is könnyedén megvalósíthatod a IKEA fürdőszobatervező segítségével.

Láthatjuk alaprajzon, 3D-ben, és nem mellesleg láthatjuk a betervezett bútorok árait, listáját is. Ha elkészültél a tervekkel, megtekintheted 3D-ben, és ki is nyomtathatod, ha szeretnéd. A program segítségével láthatod az árakat, és az elkészült terméklista segítésével könnyedén meg is vásárolhatod a betervezett bútorokat.

A terv elmenthető az IKEA saját szerverére, így ha az áruházban segítséget kérnél, csak meg kell nyitni az elkészített tervet. A terv saját hordozóra való mentésére sajnos nincs lehetőség.

+ 1 : Chief Architect

Végezetül szeretném néhány szóval bemutatni, én melyik lakberendező programmal tervezek. Ez nem ingyenes verzió, viszont meghatározott időn belül (1-2 hónapig)  ingyenesen kipróbálható.

Ez a  lakberendező program nem tartozik a legnépszerűbbek közé, hiszen elég kevesen ismerik, talán azért is, mert ez egy amerikai szoftver.

A program tényleg professzionális, az alaprajzi felszerkesztéstől a 3D fotorealisztikus látványtervekig mindent tud, jó szívvel ajánlom azoknak a lakberendezőknek, akik esetleg most állnak tervezőszoftver vásárlás előtt.

De ajánlom azoknak is, akik csak hobbi szinten szeretnék kipróbálni, kitűnő videós tutoriálokkal segíti minden új és régi felhasználó munkáját.

akberendező-program-chief architect-liadesign.hu

Kinek ajánlott a lakberendező program?

Bárki tudja használni? Csak profiknak való? Mire kell figyelni a használata közben, hogyan használjuk, igényel-e szaktudást?

A fenti kérdésekre a következőt tanácsolom:

Számos lakberendező program található a piacon, és mindenkinek lehetősége van ezeket próbálgatni, használni. Ha gondosan tanulmányozzuk az oktatóvideót, ha elegendő időnk van arra, hogy megtanuljuk a programok minden csínját-bínját, akkor elmondhatom, hogy akár online is megtanulható ezek használata.

Ha komolyan gondolod a tervezést☝️

Attól, hogy letöltesz egy lakberendező programot, vagy megtanulod a tutorial segítségével, hogyan is kell használni, még nem jelenti azt, hogy már tervezővé is váltál.

A lakberendezők minimum 2 évet tanulnak, – nem kevesen vagyunk, akik a mesterképzés keretein belül ezen felül még plusz hármat – azért, hogy a lehető legjobban elsajátítsuk a szakma minden részletét. A tanulmányok után pedig az egyre több tapasztalat, valamint a folyamatos további szakmai képzések alapján igyekszünk maximálisan teljesíteni minden ügyfelünk igényeinek megfelelően.

Többször keresett már meg olyan ügyfelem, akik előzőleg hasonló lakberendező programokkal próbálták megtervezni otthonukat. De miután a beleölt energia és idő nem térült meg, hozzám fordultak. ☺️

Éppen ezért javaslom, hogy ha lakberendezésen, belsőépítészeti megoldásokon gondolkodsz, és szeretnél gyors és profi végeredményt látni, keress meg engem bátran, én sokkal többet kínálok, mint egy lakberendező program!  ☺️

Bárhogyan is döntesz, kívánok neked nagyon kellemes időtöltést a lakberendező programokkal, és kívánom, hogy legyen neked is saját álomotthonod!