Budapest 16. ker.-i társasházi lakás – karácsonyi fotózás

Fiatalok kétszintes, 125 m2-es társasházi lakásának komplex kiviteli tervezésére 2020-ban kaptam megbízást.

A lakás teljes felújításra, átalakításra szorult, néhány fal is bontásra került. A társasházi lakást letisztult, modern stílusban terveztem Ügyfeleim igényeihez igazítva. A tervezést szinte minden esetben befolyásolják külső körülmények, korlátok. Ezekhez, és a lehetőségekhez igazítva egyedi komplex kiviteli tervet készítettem, mely segítségével a kivitelezők el tudták végezni a munkálatokat.

A mennyezeti gipszkartonba épített LED-ek nemcsak a lakás hangulatát emelik, de a helyiségek megvilágításában is fontos szerepet játszanak. A LED szalagok dimmelhetőek, akár lágy, meleg hangulatvilágításra, akár erősebb fénykibocsátásra is alkalmasak.

A lakás hangulatára jellemzőek a visszafogott, világos, pasztell színek, melyeket itt-ott fémes, kontrasztos részletekkel egészítettem ki.

A nappaliban a világos alapszín mellett hangsúlyt kaptak a kék színek, valamint a geometria. A zöld zuzmófal, a gipszkartonba épített LED világítás a tiszta, nyugodt belső tereket élettel töltik meg.

Home Office:
A dolgozószobában a szürke és fehér alapszín kiegészítéseként ugyancsak a geometriát, és a fémeket hoztam segítségül. A helyiségben egy egész falat kitöltő egyedi tervezésű és gyártású szekrény adja az irodai, valamint plusz tárolási lehetőséget. A kanapé vendégágyként is funkcionál, a körülötte lévő egyedi tervezésű tapétázott gipszkartonba LED csíkokat terveztem, mely az iroda különleges látványeleme lett.

A hálószoba design lámpái, valamint az egyedi tervezésű LED világítása különleges hangulatot ad a szobának. A finom arany színben felsejlő textíliák, ágytakaró és párnák, valamint a fémes tapéták valódi luxushotel hangulattal árasztják el a belső teret.

Bevált szokás Magyarországon, hogy gépészeti helyiséget nem terveznek a lakásokba (még az un. luxuslakásokba sem!), mivel így akár egy szobával is megnövelhetik a lakás szobaszámát, ezzel emelve eladási árát. Így aztán a vásárló majd csak akkor szembesül a hibával, amikor beköltözik otthonába. Ebben a lakásban a gázórát közvetlenül a bejárat mellé, az előszobába szerelték fel. Sem funkciójában, sem látványában nem való ide, ily módon az előszoba tervezéskor egyik fontos szempont az volt, hogyan oldjam meg azt, ne legyen egyből szem előtt, mikor belépünk a lakásba.

Előszoba lévén természetesen fontos az is, hogy legyen megfelelő hely a naponta használatos cipőknek, kabátoknak, táskáknak. Egyedi tervezésű szekrényekkel oldottam meg mind a gázóra takarást, mind a ruhatárolást. Az előszobába is – mint a lakás többi helyiségében – a gipszkartonba és szekrénybe valamint lécfalba épített LED-ek emelik a tér látványának hangulatát. Hely szűkében olyan radiátort választottam, melynek elülső része tükörből van, így egy tárgy két funkciót is betölt.

A társasházi lakásban mindkét szinten található fürdőszoba.
A földszinti a háztartási helyiség szerepét is ellátja, valamint vendégmosdóként is funkcionál.
Az emeleten lévő fürdőszobát kizárólag a tulajdonosok használják, privát szféra. Ez a fürdőszoba valóban szoba hangulatot áraszt. A textilmintás, kellemes tapintatú csempék, valamint a lágy esésű meleg színű függöny, a zuzmófal kellemes chill out hangulatot kölcsönöz a térnek. A felső szinten a zuhany mellett szabadon álló kád is beépítésre került.

A gardróbszobában a beépített szekrények szintén egyedi tervezésűek, gyártásúak. Itt minden részlet ügyfeleim kérésének megfelelően lett kialakítva. A design mennyezeti csillár, valamint a gipszkarton dobozolásba rejtett technikai LED világítás elegendő fényt szolgáltatnak a helyiségnek, ezentúl dekorációs elemei is az enteriőrnek.

A nappali lépcsőkorlátjának elkészítése még várat magára, amennyiben az is elkészül, a terv kivitelezése teljes mértékben befejeződött.

A fotókat készítette: Smid Dávid
https://www.facebook.com/fotoszfera
Behance