Külföldi lakberendezési oldalakon szinte minden egyes konyhában található főzőlap fölé szerelt edénytöltő csaptelep.
Hazánkban ez a megoldás még nem mindennapos, de nagy valószínűséggel rövidesen itt is elterjed a lakberendezésben.
Eljön az idő, amikor edénytöltő csaptelep nélkül már nem tervezünk konyhát, mivel a kényelem, a biztonság fontos része a konyhai munkáknak.
Természetesen megtölthetjük a fazekat a mosogató csaptelepéből is, és a teli fazekat cipelhetjük a főzőlapig, mint ahogyan azt eddig is tettük.
De miért ne tehetnénk a főzést még kényelmesebbé, még hatékonyabbá?
Az edénytöltő csaptelep előnyei
Az edénytöltő csaptelep felszerelésének egyik fő előnye a kényelem. Ahelyett, hogy egy edényt vízzel kellene megtölteni a mosogatóban, majd a nehéz edényt a tűzhelyig kellene cipelni, közvetlenül a tűzhelyen tölthetjük meg az edényt. A folyamat során időt és energiát takaríthatunk meg, mivel nem kell oda-vissza járkálni a konyhai csaphoz. Az edénytöltő csaptelep megkímél bennünket a fokozott erőkifejtéstől, amikor nehéz vízzel teli edényeket kell emelgetnünk.
Az edénytöltő csaptelepek fő funkciója a víz vételezés, nem pedig a mosogatás.
Éppen ezért ezeket a csaptelepeket a konyhai hátlapra közvetlenül a főzőlap mögé, vagy akár a pultra szerelve, a főzőlap mellé szereljük fel.
Így könnyedén és gyorsan használhatjuk főzés közben anélkül, hogy mozgatnia kellene a vízzel teli edényeket a mosogató és a főzőlap között.
Ha a mosogatóban töltjük meg az edényt, az alja vizes maradhat, az indukciós főzőlapon a vízcseppek serceghetnek. Ha gáz főzőlapra helyezzük a vizes edényt, az alján lerakódások keletkezhetnek.
Edénytöltő csaptelep használatával az edények alja mindig száraz marad.
A csuklós csapok könnyen visszahúzhatók és 360 fokkal elforgathatók, használaton kívül pedig közvetlen a fal síkjába pozícionálható, így nem zavarja a főzést.
Ha szeretnénk, a csapot vízszűrőhöz tudjuk csatlakoztatni. Ezáltal rögtön tiszta, szűrt vízzel főzhetünk.
Az edénytöltő csaptelep hátrányai
Az egyik fő oka annak, hogy ez a csaptelep nem lesz minden otthonban megvalósítva az, hogy az edénytöltők jelentős befektetést jelenthetnek. Ha a konyha kicsi, és az átalakításra szánt összeg szűkös, akkor ezt érdemes kihagyni.
Egy másik tényező, amelyet szem előtt kell tartani, a tisztítás gyakorisága. Mivel az edénytöltő közvetlenül a tűzhely fölé van felszerelve, számolni kell azzal, hogy a fröccsenő olaj, szósz a csaptelepet beszennyezheti. Az edénytöltőt így rendszeresen kell tisztítani.
Nagyon sokféle stílusban megtalálhatók az edénytöltő csaptelepek.
Bár a modern formatervezés a leggyakoribb, számos más típus közül is lehet választani.
A hideg-és meleg vizes, egykaros edénytöltő csaptelep maximálisan kielégíti minden felhasználó igényeit, úgy funkcionálisan, mint design tekintetében.
deltafaucet.com