A skandináv konyha világszerte egyre népszerűbb. Egyszerű, letisztult, természetközeli stílusa miatt sokakat vonz. Ha te is szeretnéd otthonodba varázsolni ezt a friss és modern hangulatot, akkor szeretném figyelmedbe ajánlani ezt a rövid kis cikket, melyben bemutatom, mire lesz szükséged a skandináv konyha megteremtéséhez.

Mi jellemzi a skandináv stílust?

A skandináv stílusra jellemző a minimalizmus, a természetközelség és a funkcionalitás. A tiszta vonalak, a világos színek és a természetes anyagok alkalmazása kiemelkedő fontosságú.

Az egyszerűség, a minimalizmus tehát elengedhetetlen a skandináv konyhákban, azonban nem arról van szó, hogy egy steril, laborszerű helyiséget kell elképzelnünk.

Nagyon fontos a textúrák használata, és nyugodtan keverhetjük is a felületeket, anyagokat.

Pl. ne féljünk inox vagy sárgaréz anyagokat akár márvánnyal, vagy függesztett ipari lámpákkal, retró székekkel kombinálni.

Milyen színeket használj a skandináv konyhában?

A skandináv konyhában általában a fehér, szürke és világos fa színei dominálnak, mivel ezek a színek segítenek abban, hogy a tér tágasabb és világosabb hatást keltsen.

Ezekhez az alapszínekhez nyugodtan párosíthatunk akár finom rózsaszínt, vagy a bézs és a törtfehér semleges árnyalatait. A konyha színvilágára jellemzőek a semleges színek, a finom rózsaszínt, kék és zöld árnyalatait használhatjuk dekorációs kiegészítőknél.

De létrehozhatunk drámaibb, kontrasztosabb skandináv konyhát is.

Pl. ha a falakat világos színre, akár fehérre festjük, és ezzel állítjuk kontrasztba a szekrényeken megjelenő erdőzöld vagy sötétkék árnyalatait.

A természetes fény is kulcsfontosságú eleme a skandináv stílusnak, ezért érdemes nagy ablakokkal rendelkező helyiséget választani a konyhának. A fényáteresztő függönyök és a kreatív világítás is hozzájárulnak a megfelelő hangulat kialakításához.

A „ kevesebb több” elmélet nagymértékben jellemzi a skandináv konyhákat, ez az elv érvényesül a padlóburkolatok esetében is. A meleg tölgy árnyalatú fapadló kitűnő választás skandináv konyhákba. Ha kis alapterületű a konyhád, ezek a padlók optikai tértágítással is bírnak, ha megfelelő árnyalatban használod, akár nagyobbnak is tűnhet a skandináv stílusú konyhád.

Az eredeti, egyenes deszkapadló is remek választás, mert megnyújtja a helyiséget, és a fa természetes csomói kellemes, természetközeli élményt adnak. A fapadlót lerakhatod halszálka mintában is, nagyobb skandináv konyhákban érvényesül szépen, a kis konyhákban inkább ne alkalmazzuk, erőltetettnek tűnhet.

A skandináv konyha bútorai

A skandináv konyhában használt bútoroknak is tükrözniük kell a stílust. A letisztult vonalak, a praktikusság és a funkcionalitás a legfontosabb szempontok. A könnyű, világos faanyagok és a minimalista design jellemző ezen bútorokra, melyek segítenek megtartani a tér tágasságát és a harmóniát.

A skandináv otthonokról ismert, hogy barátságosak és társaságkedvelőek, konyhájukban éppúgy szeretnek vendégeikkel beszélgetni, mint a nappaliban.

A skandináv konyhában éppen ezért célszerű kényelmes ülőhelyeket alkalmazni, így míg elkészítjük az ételt, vendégeink komfortját is biztosítjuk. Ezek az ülőhelyek lehetnek akár bárszékek is, amelyeket a szigetek köré rendezhetünk.

Kitűnő minőségű, látványos skandináv konyhákból inspirálódhatsz az IKEA áruházakban, ahol akár meg is vásárolhatod álmaid konyháját.

A világítás kérdése

A megfelelő világítás elengedhetetlen a skandináv konyha kialakításában. A rengeteg természetes fény mellett fontos a megfelelő mennyiségű mesterséges fény alkalmazása is. A letisztult, egyszerű lámpatestek és a hangulatvilágítás segítenek megteremteni a skandináv stílus jellegzetes atmoszféráját.

Inspirálódj, nézegess lámpákat itt, ahol minden stílusban megtalálod a számodra legmegfelelőbb lámpát.

Hogyan oldjuk meg a tárolást egy skandináv konyhában?

A tárolás praktikus megoldása a skandináv konyhában fontos szerepet kap. A praktikus és esztétikus tárolók segítenek rendben tartani az eszközöket és hozzájárulnak a letisztult megjelenéshez. A beépített szekrények, polcok és fiókok ideálisak a skandináv stílusú konyhákban, mivel segítenek optimalizálni a tárolóteret és minimalizálni a rendetlenséget.

A skandináv konyhában mindent aprólékosan meg kell tervezni, mindennek előre meg kell találni a helyét, és ehhez igazítani a konyhabútor tervezést. Gondolni kell arra is, szükség lesz-e kamrára, vagy elegendő lehet kamraszekrény, esetleg fali polcok, állványok.

A skandináv stílusú konyha az egyszerűségről szól, így soha ne zsúfoljuk a pultot, ne parkoljunk ki túlságosan sok mindent. A padlótól mennyezetig érő szekrények a legmegfelelőbben alkalmasak arra, hogy minden felületet kihasználjunk, és minden háztartási gépet beépíthessünk.

Így dekoráld a skandináv konyhát

Milyen kiegészítők növények jöhetnek szóba, egyáltalán kellenek ezek?

A skandináv konyha dekorálása során fontos figyelmet fordítani a kiegészítők kiválasztására is. A természetes anyagokból készült kiegészítők, mint például fa, rattan vagy textilek tökéletesen illeszkednek a skandináv stílushoz.

Akár színes szőnyegeket helyezünk el a fapadlóra, akár finoman kifakult vászonszalvétákat, kötött, skandináv mintás párnahuzatokat használunk, a textíliák fontos szerepet kapnak a skandináv konyhában.

A textíliák használatával melegséget, otthonosságot hozhatunk a belső terekbe, és ha luxus minőségű, akár kézműves készítők egyedi munkáit választunk, igazán egyedi megjelenéssel fokozhatjuk a hatást.

A függönyözésre sem árt külön hangsúlyt fektetni, a skandináv konyhákban nagyon népszerűek a sávrolók, vagy római rolók is, melyek készülhetnek természetes szálú anyagokból.

A növények is fontos szerepet játszanak a skandináv konyha dekorációjában, hiszen frissességet és természetességet visznek be a térbe. Az egyszerű virágkompozícióktól, akár művirágoktól kezdve a zöld növényekig, sok lehetőség közül választhatsz, hogy hogyan frissítsd fel a konyhai környezetet.

Fontos, hogy kéznél legyen minden konyhai eszköz, valamint a fűszerek, melyeket a főzéshez használunk. A fűszereket tárolhatjuk üvegedényekben, és használhatunk kőedényeket is, melyek gyönyörű természetes textúrát kölcsönöznek a térnek.

A skandináv konyhában könnyedén és gyorsan elkészítheted az egészséges ételeket, ha pl. kis cserepekben fűszernövényeket termelsz akár az ablakpárkányon, akár növénylámpa alatt.

A friss alapanyagok, a frissen vágott zöldfűszerek illata, aromája fokozza az ételek ízvilágát, és nem utolsó sorban a látványát is.

Összefoglalva:

A skandináv konyha stílusa olyan, mint a friss skandináv levegő: egyszerű, természetközeli és inspiráló. Ha arra vágysz, hogy otthonod is ilyen harmóniában újuljon meg, akkor fontos lépéseket kell tenned a megfelelő kialakítás érdekében. A bútoroktól kezdve a kiegészítőkig mindennek összhangban kell lennie a skandináv stílussal, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A világításnak is kiemelt szerepe van, hiszen a megfelelő fények segítenek kiemelni a letisztultságot és a funkcionalitást. Emellett a tárolás is fontos tényező, hiszen a rend és a praktikum a skandináv design alappillérei. És ne felejtsük el a növényeket sem!

Skandináv konyha gyorsan és egyszerűen

Ha szeretnéd tökéletes skandináv stílusú konyhát otthonodba, fontos lehet lakberendező segítségét igénybe venni.

Miért érdemes velem dolgozni?

Mert én saját igényeidnek megfelelő konyhát tervezek neked, figyelembe véve igényeidet, lehetőségeidet.

Számtalan konyhát terveztem különböző lakberendezési stílusokban a hosszú évek során, köztük egyik kedvencem a skandináv konyha. A megfelelő bútorok, kiegészítők és világítás kiválasztásával garantálom, hogy megtervezem álmaid skandináv konyháját, mely egyszerre lesz egyedi, funkcionális és stílusos.

Ildikó K
Ildikó K
2023-05-05
Kedves Lia! Nélküled a kis lakásom soha nem lehetett volna ilyen szépséges és praktikus. Köszönöm a minden kis részletre kiterjedő, precíz munkádat, és a berendezési tárgyak ajánlását is.
Patricia Rideg
Patricia Rideg
2023-03-09
Jó szívvel ajánlom Liát. A felújítás egy rémálom, egy dolgot csináltam jól: Lia segítségét kértem a tervezésben 🙂 Nagyon jól ráhangolódik az ízlésedre és azt tervezi be, ami annak maximálisan megfelel. Valóban megvalósítható, praktikus, ugyanakkor gyönyörű terveket készít, gyakorlati tanácsokkal segít a kivitelezés során, és azt sem engedi, hogy a nehézségek a kedvedet szegjék. ?
Mark Kiss
Mark Kiss
2022-02-14
Kedves Lia! Köszönöm szépen a kiváló munkát! Az eredmény minden képzeletem felülmúlta. Remélem, hogy legközelebb is számíthatok rád! Márk
Zoltán Juhász
Zoltán Juhász
2022-02-03
Kirepültek a gyerekek ennek kapcsán vált esedékessé a társasházi lakásunk átalakítása és teljes felújítása. Lia maximálisan teljesítette az igényeket és elvárásokat, amiket támasztottunk felé. Mind a műszaki, mind a design, mind a praktikum és felhasználhatóság oldalon képben volt és megoldotta a problémákat. A határidőkkel sem volt gond, ami ritka ezen a területen. Mindenképpen ajánlom Őt, ha valakinek gondolata támadna egy építkezéshez vagy csak felújítana.
Vig Henrietta
Vig Henrietta
2022-01-30
Ilonát a facebookon találtam, a kapcsolatfelvétel után, nagyon hamar el is indult a közös munka, aminek nagyon örültem, mivel nekünk elég hamar kellettek a tervek. Gyors, precíz és a tervekkel mi nagyon elégedettek vagyunk.
Eszter Nagy
Eszter Nagy
2022-01-29
Lakásfelújítás miatt kértem segítséget Liától. Konyha és fürdőszoba teljes átalakítása volt a terv. Nem egyszerű feladat volt mert a helyiségek kicsik voltak az igények meg nagyok.? Rengeteget dolgozott a tervekkel mert igazából én sem tudtam mi is az amit igazán szeretnék. Lia kreatív, tapasztalt és magas szintű szaktudásáról győződhettem meg a munka során. Pontosan azt kaptam amire vágytam, olyannyira, hogy két szoba tervezéshez is az Ő segítségét kértem. Munkához való hozzáállása segíteni akarása is kiemelendő !?
Melinda Hermann
Melinda Hermann
2022-01-29
Lia profi, gyors, kedves! E-mailben kerestem fel, amire pár órán belül választ is kaptam. Mivel a házunk adottságai némileg nehezítették a jó belső elrendezést, és nekünk is voltak határozott elképzeléseink, így jobbnak láttuk szakavatott kezekre bízni a dolgot. Napokon belül kaptunk “szinte” kész terveket 3D-ben is, ami nagyon jó volt, és azonnal bele is szerettünk mindenbe! Nagyon várjuk, hogy elkészüljön a mi kis házunk! ? Liának pedig nagyon köszönünk minden segítséget! ? Hermann család ?
Norbert Szalay
Norbert Szalay
2022-01-26
A csaladi hazunk belso felujitasi terveivel biztam meg a Liat 2021-ben. A tervek keszitese soran maximalisan figyelembe vette az elkepzeleseimet es az iranymutatasai alapjan a tervek sokkal jobbak lettek mint elozetesen elkepzeltem. Tapasztalatbol tudom hogy szukseg van pontos tervekre ami nem csak a kivitelezo munkait konnyiti meg hanem esetleges hibakat is konnyen megeloz, peldaul egy nem jol megvalasztott butorszin, munkalap kombinacio. Az elso megkeresestol szamitva 1 honapra elkeszultek a pontos tervek, konnyu volt a kapcsolat tartas, mindig rovid idon belul valaszolt a kerdeseimre es az esetleges idokozbeni valtoztatasokra. Sok segitseget kaptunk az anyagok kivalasztasara is. A Lia egy bejaratott kivetelezo ceggel dolgozik egyutt akik realis piaci arakat kovetnek. A kivitelezesi munkak 2022-re tolodtak, a munkak felugyelesevel is a Lia-t bizzuk meg.

Hogyan tudok benne segíteni?

Ha szükséges, a konyhatervhez 3 dimenziós látványtervet is készítek, mely segít neked abban, hogy a lehető legjobban el tudd képzelni leendő konyhád képét. Az elkészített tervdokumentáció segítéségével árajánlatot tudsz kérni, és a terv alapján az asztalos el tudja végezni a kivitelezési munkát. Ha nem ismersz megbízható asztalost, nyugodt szívvel ajánlok neked olyat, akiben nem fogsz csalódni.

Ha érdekelnek további részletek, olvasd el a skandináv lakberendezésről írt cikkemet is.

Keress meg bátran, amennyiben egy igazán egyedi, személyre szabott, tökéletes skandináv konyha a vágyad.