Amennyiben bővebben is szeretnél betekintést nyerni a tervezés folyamatába, ajánlom figyelmedbe az alábbi bejegyzést, ahol lépésről lépésre láthatod, hogyan születik meg a végleges építészeti, belsőépítészeti, lakberendezési terv 3 dimenziós látványképekkel.

Előzmények:

Ügyfelem azzal az igénnyel keresett meg Svájcból a Facebook oldalamon keresztül,  hogy házépítés előtt áll, ezért szeretné velem felvenni a kapcsolatot.

liadesign.hu

A telefonos egyeztetés folyamán részletesen elmondta igényeit, mely szerint jelenleg még csak a telket vásárolták meg, ahová egy ikerházat készülnek építtetni fiával.

A megkeresés fázisában még építészt sem kértek fel a tervezésre, szerette volna, ha én ajánlok olyat, akivel végig, együtt gondolkodva tudjuk megalkotni a legoptimálisabb otthont számukra.

Nagyon örülök, hogy ma már egyre többen felismerik, hogy egy minden igényt kielégítő, személyre szabott otthon csak úgy tud létrejönni,

ha építész és belsőépítész/lakberendező együtt dolgozik,

folyamatos egyeztetésekkel, minden részletre kiterjedő gondos, alapos tervezéssel.

A tervezés folyamata:

Általánosságban

A belsőépítészeti, lakberendezési terv elkészítése előtt megkérem ügyfeleimet, hogy töltsenek ki egy Brief-et. Ez valójában egy úgynevezett lakástervezéshez kapcsolódó mélyinterjú, mely minden apró részletre kiterjed, és a tervezést segíti.

Itt megjegyzem: ennek a kérdőívnek a kitöltése nemcsak a tervezési folyamatot segíti, de ügyfeleim is sokkal jobban végig tudják gondolni elképzeléseiket, igényeiket.

Amikor elkészül az építésszel közösen megalkotott koncepció terv (melyet természetesen az ügyfél jóváhagy) , az építész elkészíti az 1:100-as építész terveket, készülnek a statikai tervek valamint gépészeti és elektromos műleírás.

A koncepció terv elfogadása után már nagyobb változtatások nem lehetnek, pl. a tartószerkezeteket és a homlokzatot már nem változtathatjuk meg.

A terveket a főépítésszel is egyeztetni kell, általában ő az alaprajzi elrendezésbe nem szól bele, alapvetően a külsőt nézi. (Ebben a fázisban még belefér, ha később pl. a házon belül 1-1 ajtót át kell helyezni)

Ha a főépítész elfogadja a tervet, kezdődhet a belsőépítészeti, lakberendezési tervezés utolsó folyamata;

Elkezdem a kiviteli terv készítését (ez tartalmazza az összes szakipari munkát) valamint véglegesítem a látványterveket is, és ha az Ügyfél kér konszignációt, azt is elkészítem.

(Jelen esetben csak a nyílászárók, hideg-és melegburkolatok, szaniterek, tapéták kerültek konszignálásra, mivel a ház építése ekkor (2021-ben) még el sem kezdődött. (többször előfordul, hogy a betervezett bútorok, lámpák, csillárok, szőnyegek..stb mire megvásárlásra kerülnének, már nem elérhetőek a forgalmazók weblapján, vagy a szaküzletekben.) A terv tartalmazta továbbá az egyedi bútorterveket , valamint megadtam minden bekerülő bútor méretét, a színeket pedig a látványképeken látható volt.)

Építész vázlattervek – 1. fázis

Az előzetesen részletesen átbeszélt igények szerint elkészült az első építész vázlatterv, mely még csak alaprajz, és tömeg, külső nyílászárók megjelenítése nélkül.

Az első vázlatterv után – mint ahogyan ez legtöbb esetben lenni szokott –  még több  igény, egyéb ötlet is felmerült Ügyfeleinkben, így egy újabb egyeztetést követően készült el az újabb vázlatterv.

(pl. az egyik; Ügyfeleim úgy gondolták, hogy  mégsem szeretnének házzal egybeépített garázst, (pontosabban egyáltalán nem is kértek garázst), és szükségesnek tartottak egy – a két lakás között kialakítandó – tároló helyiséget.)

Építész vázlattervek – 2. fázis

Ennél a vázlatnál felmerült, hogy Ágnes kb 70 m2-es terasza túlságosan nagy, valamint a másik probléma, hogy Ágnes teraszán keresztül lehet megközelíteni a tárolót.

Javaslatom volt, hogy a tárolónak úgy kellene elhelyezkednie, hogy egy „semleges” területről közelíthessék meg mindketten. Ha még 5m2-t lehet növelni, azt a belső terekre kellene felhasználni, pl. a nappalik lehetnének nagyobbak.

A tervezést nagyban befolyásolja a gépészet is.  Hőszivattyús fűtés lesz, annak a kültéri egysége házon kívül van, a beltéri egysége a lakásban.

A hőszivattyúhoz a beltérben kb, 60×60 cm-es hellyel kell számolni- beltéri egységbe integrált víztartály esetén. Fűtetlen tároló térben ezeket nem lehet elhelyezni, mivel télen a csövek szétfagyhatnak. (Ezek a térfoglaló méretek általában gázkazán esetében is igazak.)

A második vázlat után több módosítás, ötletelés is született, míg elérkeztünk a véglegeshez már legközelebb álló változathoz. 🙂

alaprajz vázlat - liadesign.hu

A tervet átbeszélve az építésznek az alábbi  észrevétele volt:

„Az utcai homlokzatok és déli nyílás nélküli kiugró homlokzat még szegényes, ezért Liával egyeztetve mindhárom helyen egy dupla keskeny ablakot helyeztem el. Az alaprajzon pirossal bekarikáztam őket és küldöm a homlokzati és 3D vázlatokat is. Kérem, nézzék meg és mindenki jelezzen vissza, hogy mielőbb beadhassam a főépítésznek jóváhagyásra a terveket.”

liadesign.hu

Mielőtt elkészült a végleges terv, volt még jónéhány ötlet, többszöri módosítás, melyből végül is megszületett a végleges terv, melyet az építész elküldött főépítészeti konzultációra. (a konzultációra beadott dokumentációk közül csak az alaprajzokat, metszeteket, 3d ábrákat csatolom)

A tetőre Tondach Inspira Titán szürke engóbozott cserepet javaslolt, de választható másféle is, lényeg, hogy a szín egyezzen. A betervezett nyílászárók fából vannak, melyeket Ügyfeleim műanyagra változtattak. A telken a közművek közül jelenleg csak a gáz és víz van bent, a villany bekötése folyamatban volt. Építkezni, csak összközműves telekre lehet, így annak megkezdése előtt ezeknek rendben kell lenni.

Kb egy hónap után a főépítészeti szakvélemény megérkezett, mely szerint a tervet majdnem minden szempontból megfelelőnek tartotta.

Egyetlen kérése volt; mivel az északi homlokzat nagyon hosszú, törjük meg a két ház közötti tárolónál, úgy hogy az Ágnes házát előbbre hozzuk, mely a belső terekre nincs hatással. Az alaprajz most már így néz ki.

liadesign.hu

És most így a vége felé a következő ötlet merült fel Ügyfeleink részéről;

A nappaliknál ne legyen födém, legyen nyitott a tetőszerkezetig, szeretnének minél nagyobb légteret.

A nyitott födém miatt újabb változtatásra volt szükség.

Mindkét ház nappalijának előtér felé eső válaszfala nagyon magas lesz a nyitott fedélszék miatt, ezért ezt merevíteni kell.

Ezt csak akkor lehet megoldani, ha szarufa alá esik a válaszfal. Itt van egy tetőcsúcs, ahol a szarufa halad, ezért ez alá kellene helyezni a válaszfalat.

Dávidnál 2,5 cm-rel az előtér felé kellene mozdítani a válaszfalat, Ágnes lakásában 17,5 cm-rel a nappali felé.

Ágnesnél a kandalló kéménynek át kellene kerülnie a vendég szobába, mert a kéményhez a kéményseprőnek hozzá kell férnie, ehhez tetőkibúvó kell, amit a padlástérből lehet csak megközelíteni, a nappaliból ez nem lehetséges. A kémény az hőszigetelt acél szerelt kémény lesz, amit majd gipszkartonnal kell elburkolni.

Végül megszületett a végleges építész terv, mellyel párhuzamosan a belső terek is újra változtak.

A változások az előző verzióhoz képest: eltoltuk egymáshoz képest a két házat, fa födém lesz, a nappalik felé nyitott fedélszék kerül. A fa födém miatt a belmagasság (és ezzel a ház magassága is) megnőtt: a nappalikon kívül 2,95 m lesz. Bekerült a déli oldalra a nappalikra 2 db 78×140 cm-es tetőablak.

A végleges terv újra továbbítva lett a főépítész véleményezésére.

A belső tereken Ügyfeleim igényei szerint még történtek kisebb módosítások, majd ezt követően én is véglegesítettem 
minden egyes részletet a berendezési alaprajzon, és elkészítettem a kivitelei terveket, 3 D látványképeket.

Megjegyzés:

A tervezés folyamata ebben az esetben kissé nehézkes volt, mivel ügyfeleim különböző helyeken éltek (egyikük külföldön), így a kommunikáció nem mindig működött a legjobban. 🙂 Végezetül elégedetten nyugtázhatom, hogy a  terv elnyerte Ügyfeleink elégedettségét, a ház építése a tervek átadását követően rövidesen elkezdődött.

alaprajz -liadesign.hu

⏬⏬⏬

➡Kérlek, tekintsd meg Ágnes és Dávid házáról készült ? 3 dimenziós látványtervet is!⬅

Amennyiben te is szeretnél építészeti, belsőépítészeti, lakberendezési tervezést, keress meg bátran!