A lakberendezés egy csodálatos művészet, ami lehetővé teszi, hogy a saját igényeidhez, személyiségedhez finoman passzoló egyedi otthont alakíthass ki. Ebben a cikkben a lakberendezés alapjait járom körbe, de közben számos konkrét lakberendezési tippet, ötletet megosztok veled!

Mielőtt továbbmennénk, egy rövid bemutatkozás:

Kovács Lia lakberendező vagyok, a Lia Interior Design vezető tervezője. Személyre szabott, egyedi terveket készítek, törekszem a praktikus és funkcionális megoldásra, ugyanakkor szem előtt tartom a legújabb trendet. Az elmúlt csaknem 20 évben több száz otthon berendezésében segítettem.

Mire figyeljünk lakberendezés közben? 

Egy olyan útmutatót szeretnék neked adni, amellyel valóban kellemes, jól használható, praktikus otthont teremthetsz meg magadnak. 

A jó lakberendezés lényege nem csak abban áll, hogy milyen színűre fested a falat, vagy milyen padlót választasz a konyhaszekrényedhez. A lakberendezés ennél sokkal komplexebb, és vannak ennél sokkal elsőbbrendű szempontok, amelyektől egy belső tér harmonikus, és jól tervezett lesz. Olyan belső tér, amely a te igényeidnek megfelelően lett megalkotva.

De nézzük, mire is gondolok!

A tér

A jó lakberendező számára az első és legfontosabb belsőépítészeti információ a lakótér alaprajza.  A tértervezés minden egyéb tervezésnek az alapja. 

Ha az alaprajz nem megfelelő, a belső terek tervezésekor rengeteg kompromisszumra lesz szükség. A jó alaprajz tehát kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lakáson belüli funkciók személyre szabottan, kitűnően működjenek.

A fény

Mindegy, hogy milyen stílust, színeket preferálsz, a fénynek mindig fókuszpontnak kell lennie. Ez az alapelem, amely megteremti a szoba hangulatát.

Legjobb, ha sok természetes fény jut a lakásba, ha mód van rá, tervezzünk nagy ablakokkal, nagyméretű teraszajtókkal, tetőablakokkal. 

Sajnos nem minden lakásban megoldható a megfelelő mennyiségű természetes fény, természetesen ilyen esetben is van megoldás. Ma már léteznek olyan LED panelek, melyek a megszólalásig hasonlítanak a természetes napfény adta látványhoz.

(Kép forrása: https://www.anrodiszlec.hu/)

Ha ennél is hatásosabb megoldást szeretnél, figyelmedbe ajánlom az olasz cég innovatív napfényablakát, melyről bővebben olvashatsz itt.

Színek

A lakberendezés elképzelhetetlen színek nélkül. Gondolhatjuk azt, hogy a szoba hangulatát az elhelyezett bútorok, dekorációk határozzák meg, valójában azonban az ezekhez társított színek, textúrák, minták azok, melyeknek megfelelő alkalmazásával együttesen érhetjük el a tökéletes végeredményt.

A színpszichológia ismeretében tudatosan tervezhetjük meg étkezőnk, nappalink vagy hálószobánk színvilágát. A színek különböző hatással vannak hangulatunkra, így érdemes ezek ismeretében, tudatosan színeket választani. 

Ha szeretnél néhány erősebb színt használni a belső terekben, érdemes ezeket csak kisebb felületeken alkalmazni, és ajánlott semleges színekkel kombinálni, hogy fenntartsuk az egyensúlyt. A merész színek alkalmazásáról egy másik cikkemben írtam.

Mit szabad, és mit nem a lakberendezésben?

Miután rögzítettük a fény-szín-tér hármasság fontosságát, szeretnék neked egy sor praktikus tippet adni. Lássuk, mit szabad, és mit nem, a lakberendezésben!

Ne használj fehér dekorációt, ha gyerekeid vagy házi kedvenceid vannak!  

A fehér szőnyegeket, kárpitokat bármennyire is szeretjük, ahhoz, hogy mindig tiszták legyenek, hermetikusan le kellene zárnunk gyermekeink, házi kedvenceink elől.

Inspirálódj utazásaidból! 

Meríts ihletet múzeum látogatásokból, festményekből, hangulatokból, gasztronómiából. 

Használj drámai színeket kis helyiségekben!

A színeket a legjobb olyan helyeken használni, amelyeken  leginkább csak áthaladunk. 

Egy drámai szín túl soknak, nyomasztónak vagy sötétnek tűnhet egy olyan helyiségben, ahol sok időt töltünk. Használhatjuk viszont bátran pl. előtérben, ezáltal színesebbé, izgalmasabbá varázsolja az egész házat. 

Ne félj a drága daraboktól!

Ha kisebb büdzséből szeretnéd megoldani a berendezést, bármennyire fáj is, fektess be egy kiváló minőségű bútorba, képzőművészeti alkotásba! Egész lakásunk fókuszpontja lehet! 

A fókuszpont persze nem csak drága berendezés, képzőművészeti alkotás lehet. Ha kíváncsi vagy további trükkökre, olvass tovább ide kattintva.

Ne fesd ki az egész helyiséget kis színminta alapján! 

A kiválasztott szín nagy felületen teljesen más árnyalatú lesz, mint amit a kis színminta alapján elképzeltünk. Megoldás, ha egy nagyobb falfelületen teszteljük a kiválasztott színt.  

Ne hagyd figyelmen kívül az építészeti részleteket! 

Egy ház összképe akkor lesz harmonikus, ha kívül és belül hasonló stílusban, színvilágban tervezték. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy modern térben nem használhatunk korabeli bútorokat, de gondoskodni kell az egyensúlyról, összhangról.

Bízz az ösztöneidben! 

Mindannyian más és más személyiségek vagyunk, mindenki különleges valamiben, éppen ezért otthonunkat alakítsuk úgy, hogy egyéniségünket tükrözze. 

Ne legyen a szoba konvencionális! 

Találjuk ki a funkciókat, rendezzük be a tereket a szokásos módon, és végül adjunk hozzá néhány menő, egyedi darabot, melyek segítségével saját személyiségünk is megjelenik a térben.

Ne ess túlzásokba! 

Közhely lehet ez a gondolat, de mégis örök érvényű: A kevesebb több! Így tehát én is azt javaslom, hogy csak azért, mert megtehetjük, ne toljuk túl a designt, ne akarjunk mindent bezsúfolni a térbe. A visszafogottság mint megannyi más aspektusban, a lakberendezésben is elegáns.

Fektess különös hangsúlyt a nyílászárókra!

Legszebb dekoráció maga a tér, ha szépen komponált alaprajzzal, megfelelő méretű és stílusú nyílászárókkal rendelkezik. Ne sajnáljunk tehát ezekre áldozni, hiszen jó alapokkal lehet igazán stílusos, harmonikus enteriőröket megteremteni. 

Ezek a legjobb lakberendezési ötletek egy profi lakberendező szerint

Ha már régóta esedékes lenne a lakás átalakítás, és jól jönne néhány költséghatékony megoldás, most bemutatom a legjobb ötleteket, melyekkel gyorsan, akár szakértő nélkül is profi megoldások születhetnek.

Egyszerűen csak tegyél rendet

Valószínűleg nem erre az ötletre számítottál, megnyugtatlak, nekem sem a legszórakoztatóbb elfoglaltságom a takarítás. ☺ Viszont ha mindennek megvan a helye, a takarítás, rendrakás is sokkal könnyebben kivitelezhető. Sőt, ha minden egyből a helyére kerül, szinte már alig marad dolgunk. 

Ha pl. az előszobádban nincs helye a kabátoknak, cipőknek, bárki érkezik is hozzád, az első benyomása az lesz, hogy milyen rendetlen a lakásod.  Bármilyen pici térben is megoldható, hogy elhelyezz egy stílusos kabáttartót, elé egy széket, mely alá a lábbeliket is berakhatod, és rá is ülhetsz, amikor felveszed a cipődet.

Szerezz be néhány mutatós növényt

Ha a természetet becsempésszük lakásunkba, életteli, hangulatos enteriőrt tudunk megteremteni. Ma már számos, a megszólalásig élethű művirágokat lehet kapni, melyek olyan terekben is szépek, ahol nem kap elég természetes fényt. 

Használj tükröt

Tükrökkel különleges hatást érhetünk el akár ha egy kandalló tetejére, akár más üres falfelületre tervezzük a nappaliban, előszobában vagy hálószobában. Nem csak jól fog kinézni, de nagyobb és világosabb is lesz tőle a szoba.

 

Ne félj a fekete festéktől

A finom fekete festék olyan különlegessé és bensőségessé varázsolja a szobát, amelyet világosabb árnyalattal soha nem érhetnénk el. Sötét háttér előtt kitűnően mutatnak akár élénk színű, vagy eklektikus bútorok is. 

Öltöztesd fel ablakaidat

Egy jól megválasztott függöny, roló az egész szoba hangulatát megváltoztathatja. Különösen kedveltek manapság a római rolók, sávrolók, melyek azoknak is megoldást adnak, akik nem szeretik a hagyományos függönyözést.

Cseréljük le a díszpárnákat

A díszpárnák cseréje a legegyszerűbb módja annak, hogy felfrissüljön a hálószoba vagy a nappali. A díszpárnákkal új színt, mintát vagy formát hozhatunk a szobába, mely az egész teret újszerűvé teheti.

Emelj ki egy üres falfelületet

Izgalmassá varázsolhatsz egy egyszerű falat túlméretezett műalkotásokkal. Válassz nagyméretű fotót, posztert vagy fess saját magad egy absztrakt képet, hogy valóban egyedi legyen.

Cserélj le egy-két lámpát

Ha gyors és költségkímélő változtatást szeretnél, csak cseréld le nappalid lámpáját, esetleg egészítsd ki menő állólámpával az olvasósarkot. Az egyik leghatásosabb dekoráció egy térben a fények játéka, használd bátran ezt a lehetőséget.

Világítsd meg növényeidet növénynevelő lámpákkal

A  különleges látványon túl hozzásegíted növényeidet ahhoz, hogy a téli, sötétebb időszakokban is megfelelő mennyiségű fényt kapjanak. 

Használj néhány fémes dekorációt

A fémek alkalmazása bármilyen stílusú enteriőrben megállja a helyét. Attól függően, hogy milyen színeket, stílust preferálsz, válaszd a hozzád leginkább illő fémes világítótestet, szobrot, egyéb dekorációt. 

Lakberendezési trendek 2024-ben

A szakértők szerint ez lesz az a 7 lakberendezési trend, amely 2024-ben visszatér:

Ahogy tavaly is kíváncsian vártuk, milyen lesz az idei év trendje, itt az ideje egy kis összefoglalónak, milyen tendencia is várható 2024-ben. Bizonyára többen is megfigyeltétek már, hogy amint a divatirányzat, úgy a lakberendezési trendek is ciklikusak, és gyakran visszatérnek, kisebb-nagyobb módosításokkal.

Nézzük, mely korábbi dizájntrendek térhetnek vissza az elkövetkező hónapokban!

Merész, nosztalgikus minták

Újra visszatérhetnek a 80-as évek merész, geometrikus mintái, melyek minden bizonnyal egy kis nosztalgiát hoznak otthonunkba. 

Ezeket a mintákat nemcsak a tapétákon alkalmazzák majd, hanem megjelennek csempéken, kárpitokon, és akár műalkotások formavilágában is.

Organikus formák a modern stílusban

2024-ben új hangsúlyt fektetnek az organikus ívekre és a klasszikus bájra, melyet összevetnek a modern funkcionalitásával, egyszerűségével, innovatív anyagokkal. 

Gazdag színpaletta

A terek merészebb, gazdagabb színpalettát kapnak, bár azt fontos megjegyezni, hogy inkább csak kisebb adagokban, pl. elég lesz egy-egy darabot, egy-egy építészeti részletet kiemelni.  A gazdagabb paletták leginkább a gazdagság iránti vágyat tükrözik.

Egyedi bútordarabok

A személyre szabott terek részeként egyre jellemzőbb lesz, hogy egy-egy régebbi kedvenc bútor is bekerül majd a térbe, amelyek valóban tükrözik ízlésünket. A tárgyak hitelesek, minden tárgynak története van, így 2024-ben valószínűleg kincsként tekintünk majd ezekre a darabokra. Ezt a pozitív változást a társadalmi értékek, értékrendek megváltozása is eredményezheti.

Egyszerű falak

Míg a díszes falburkolatok, a merész tapéták, valamint a bordázott falpanelek nagy divatnak örvendtek az elmúlt években, neves tervezők azt jósolják, hogy ezeket újra az egyszerű, tiszta falak váltják majd fel. 

Kis lakás, garzonlakás, stúdió lakás lakberendezési ötletek

Még a legstílusosabb stúdió lakás, garzonlakás térszervezése, térosztása sem mindig hibátlan. Ezeket a hibákat első ránézésre csak a profi lakberendezők vesznek észre. Gyakran tapasztaljuk, hogy a minden részletre kiterjedő, átgondolt tervezés hiányában ezek a kis élettérrel rendelkező lakások leginkább szűkös kollégiumi szobákra emlékeztetnek, mintsem jól használható, praktikus élettérre. Akár első kis lakásodba költözöl, akár csillagászati ​​bérleti díjakat fizetsz egy albérletért, fontos, hogy a körülötted lévő tér minden részlete gondosan legyen megtervezve.

Első legfontosabb szabály: selejtezz! Ha kis lakásban, garzonlakásban, stúdió lakásban élsz, fontos, hogy ne halmozz fel kacatokat, csak azokat a tárgyakat tartsd meg, amelyeket a legjobban szeretsz, és használj többfunkciós bútordarabokat.

De lássunk konkrét példát is egy garzonlakás tervezésére, lakberendezési ötleteire!

Legjobb már az építés fázisában bekapcsolódni a tervezésbe, mert ekkor még a belső falak kialakításába is beleszólhatunk. A kialakított helyiségek térkapcsolata a berendezéssel együtt alakul, így véletlenül sem fordulhat elő, hogy egy helyiség berendezhetetlen, vagy éppen nem fér el, amit szeretnénk benne elhelyezni.

Az alább bemutatott garzon lakás saját tervezésem, újépítésű kis lakás Budapesten, melyet ügyfeleim befektetési céllal, kiadásra vásároltak. Itt lehetőség volt még a belső falak módosítására, így az egész alaprajzot átterveztem.

Bővebben olvashatsz róla itt.

Mit tehetünk abban az esetben, ha meglévő kis lakásunkat, garzonlakásunkat szeretnénk a lehető legpraktikusabban berendezni falmozgatás, átalakítás nélkül? 

Bármilyen kicsi a lakásod, fontos, hogy az egy térben lévő funkciókat különítsd el! 

Az alábbi képeken láthatod, hogy az egy légterű nappali és konyha-étkező közé egy kis szakaszon gipszkarton fal épült, mely a nappali felől a TV-nek is, valamint egyéb dekorációnak is helyet ad.

(Tervezés: Lia Interior Design)

Térelválasztó lehet akár egy stílusos paraván

Költségkímélő megoldás lehet, ha függönnyel szeparálod el a hálórészt

És választhatsz stílusos, manapság igencsak trendi üvegfalat.

És segítségünkre lehetnek a térelválasztásban az IKEA polcok

Vertikális lakberendezés – azaz osszuk meg a teret függőlegesen! 

Az alábbi kép szintén saját, 2016-ban készült tervezés. Egy kis alapterületű, nagy belmagasságú garzon lakásban függőleges térosztással sikerült megoldani, hogy a hálórészt elszeparáljam a nappali tértől. (a hálórész alatt a tárolást segítő gardrób helyezkedik el. 

További képek, leírás ide kattintva.

Szintén saját tervezés az alábbi terv, ahol az ágy dobogóra került, körben ülőkével. A dobogó és ülőke alatt, valamint az ágy mögött plusz tárolási lehetőség kínálkozik. 

Válassz többfunkciós bútorokat!

IKEA dohányzóasztal, amely tárolásra is szolgál.

De akár használhatsz dohányzóasztal helyett tárolós puffot is

Nem minden kis lakásban fér el franciaágy, így megoldás lehet egy kényelmes ágyazható kanapé

Szintén saját tervezésű hálószoba, ahol az egyik éjjeliszekrény az egyedi gyártású íróasztal oldalának felső része. Ebben az esetben a hálószoba dolgozó funkciót is kapott.

Panellakás lakberendezési ötletek

A panellakások lakberendezését hasonlóképpen oldjuk meg, mint a kis lakások, garzonok berendezését. Itt is érvényes, hogy állandó problémát okoz a tárolás, hogy nincs elegendő hely a hálószoba kialakítására, nincs háztartási helyiség. A legtöbb helyen a fürdőszoba is annyira piciny, hogy alig fér be a mosógép. (megjegyzem; ma már nem tervezünk mosógépet fürdőszobába, kizárólag abban az esetben, ha semmilyen más megoldás nem kínálkozik). A szobák szűkösek, kis alapterületűek, így itt is érvényes a többfunkciós bútorok alkalmazása. 

Nézzünk néhány tippet ezekre a megoldásokra is!

Amennyiben statikailag lehetséges, nyissuk egybe a kisméretű helyiségeket!

Az alábbi képeken 2018-ban általam tervezett panellakás konyhája látható. Itt bontható volt az előszoba és konyha közötti kevés falszakasz, ajtó, így a talpalatnyi előszoba már nem tűnik nyomasztóan szűk helyiségnek.

A radiátor takarás ne csak a dekorálást jelentse, legyen szerepe a funkcionalitásban is!

Az alábbi képen egy olyan példa látható, ahol a pici, szűk konyhában az ablak előtt a radiátort is takaró keskeny pultot is elhelyeztem, mely szükség esetén plusz rakodófelületként, vagy akár kávézóasztalkaként is funkcionálhat.

Egy másik példa: az ablak előtti radiátor végig egyedi tervezésű szekrénnyel burkolt, melyben a könyvek tárolása is megoldott, valamint fiókos részekkel is kiegészült. 

Építsük be a kis erkélyeket, loggiákat, kapjanak új funkciót!

A panellakásokban az erkélyeket leginkább lomok tárolására használják.  Kisebb ráfordítással a lomtárakból kellemes pihenőtér, akár dolgozósarok is kialakítható. 

A panellakásokban legtöbb helyen gondot okoz a tárolás, a kisméretű, általában előnytelen alaprajzú belső terek berendezése kereskedelemben kapható bútorokkal csak félmegoldás. Amennyiben minden helyet szeretnénk maximálisan kihasználni, és szeretnénk, ha a tárolás nem okozna többé problémát, terveztessünk egyedi, többfunkciós bútorokat!

Gondosan válogassuk meg, hová milyen világítást tervezünk!

Az általános világítás mellett a helyiségek különböző funkcióit világítsuk meg kis fali vagy állólámpával. 

Alkalmazzunk optikai térnövelő megoldásokat!

Mint ahogyan a kis lakásokban, valamint garzonokban, itt sem jellemzőek a tágas, nagyvonalú terek, de ha ügyesek vagyunk, néhány trükkel tágasabb hatásúvá varázsolhatjuk.

Használjunk tükröket! 

Ha dekoratív keretbe foglalt tükröket használunk, nem csak térnövelő hatásával, de különleges dekoratív megjelenésével is segíti a stílusos belső terek kialakítását.

Ha szűkös a gyerekszoba, használj emeletes ágyat, vagy akár dogobót is építhetsz!

Bővebben olvashatsz ezekről a megoldásokról itt.

Ha nem tudod megváltoztatni, emeld ki!

Többször szembesülünk olyan esetekkel, amikor a meglévő beépített bútort, radiátort, kábeleket, csöveket nem tudod elrejteni, vagy meglévő, régi háztartási gépedet, mely még jól működik, de esetleg már besárgult vagy sérült kívülről, nem tudod kicserélni.

Ezekre mutatok most néhány tippet:

Dekoráljunk kábelekkel!    

Hűtőszekrény új köntösben – használhatunk öntapadós fóliát

 

Frissítsd fel beépített bútoraid ajtóit!

Ha nincs módod kicserélni, és újat csináltatni, elég lesz, ha az ajtókat tuningolod fel kissé.

Egyszerűen átalakíthatod festéssel, vagy tehetsz rá öntapadós tapétát, ragaszthatsz rá tükröt, üveget, használhatsz léceket, mellyel egy stílusos keretet adhatsz ajtóidnak, és kicserélheted a fogantyúkat mutatós, design darabokra. Ha egyik megoldás se tetszik, és kicsit nagyobb budget áll rendelkezésedre, a korpuszok megtartásával akár az összes ajtót lecserélheted. 

Családi ház lakberendezési ötletek

A családi házak lakberendezése, belsőépítészeti tervezése adja a legnagyobb lehetőségeket akár a térszervezés, akár a funkcionalitás szempontjából. A családi házak többnyire nagyobb alapterülettel rendelkeznek, melyekben leginkább többtagú családok laknak, akár 2-3 generáció is.

A családi házak tervezésekor figyelembe kell venni, hogy minden ott lakó igényének megfelelően legyenek kialakítva a belső terek. 

A közösségi tér

A terek felosztásakor szükség van egy közösségi térre, ahol az egész család elfér, és akár baráti társaságot is fogadni tudnak. A közösségi tér legyen kellemes hangulatú, tágas, barátságos. Helyezzünk el itt kényelmes kanapét puha díszpárnákkal, megfelelő méretű étkezőasztalt kényelmes székekkel, zöld növényeket, és fordítsunk nagy gondot a konyha megtervezésére. 

Fontos a tárolás

Gondolnunk kell arra, hogy legyen elegendő hely a tárolásra, lehetőség szerint gardróbszoba kialakításával.

Háztartási helyiség

A háztartási helyiség kialakítása sajnos még manapság sem mindig szerepel a szükséges helyiségek listáján. Ahhoz pedig, hogy egy házban megfelelően működjenek a funkciók, és nem mellesleg könnyebb legyen a rend megtartása, igen fontos szerepe van, hiszen a mosás, szárítás, vasalás gyakori tevékenységeink közé tartozik.

Privát szféra

Mindenkinek szüksége van az elvonulásra, a privát szférára. Éppen ezért fontos, hogy minden családtag kapjon külön szobát, ahová elvonulhat pihenni, vagy saját hobbijának élhet. Ezeknek a helyiségeknek maximálisan tükrözniük kell használójuk egyedi ízlését, igényeit. 

Tágas, világos belső terek

A családi házak alapterülete már többnyire megengedi, hogy megfelelő térszervezéssel elegendő fény jusson az egész házba, és gondos tervezéssel elkerülhető az, hogy oda nem illő bútorokkal zsúfoljuk tele a helyiségeket. 

Egyik családi ház saját tervezéseimből: https://liadesign.hu/portfolio/epites-alatt-allo-csaladi-haz-xviii-keruletben/?portfolioCats=33

Olcsó lakberendezés 

Lehet-e olcsó a lakberendezés folyamata, illetve megéri-e spórolni vele?

Ma már egyre többen felismerik, hogy pontos tervezés nélkül nem érdemes felújításba, átalakításba belefogni. Egyszerűen személyre szabott, egyedi tervezés nélkül a lakás berendezése sem biztos, hogy megfelel majd az igényeknek.

Lakberendező szakemberként egyértelműen azt mondhatom, hogy nem éri meg megspórolni a lakberendező díját. Az “adhoc” berendezett otthonok nagyon sok esetben azzal végzik, hogy végül mégis tervezőt vonnak be, és az addig elkészült átalakítások, megvásárolt bútorok hasznavehetetlenné válnak. 

Tehát elmondhatom, hogy a lakberendező időt és pénzt spórol meg neked, mivel a lakásod már az első nekifutásra is olyan lesz, mint amilyet megálmodtál magadnak. Olyan, amilyen a te ízlésednek, igényeidnek, személyiségednek megfelel. És ez a lényeg, igaz?

A lakberendezés díja általában a kivitelezés összegének kb 10%-át teszi ki, érdemes átgondolnod, van-e értelme ilyen csekély összeg miatt kockáztatni.

A magyarországi lakberendezők közel azonos díjakkal dolgoznak, persze vannak, akik jóval áron alul, és vannak, akik kimagaslóan nagy tervezői díjakkal. A tervezési díjak alacsonyabbak lehetnek azoknál, akik még csak most kezdték a szakmát, kevesebb referenciával, kevesebb tapasztalattal rendelkeznek. A jóval magasabb díjak leginkább azokra a tervezőkre érvényesek, ahol több tervező dolgozik együtt, pl. tervezőirodákban, de lehetnek más okok is…

Hogy segítsek neked a döntésben, én három ajánlatot készítek, amikor egy munkával megkeresel.

A legolcsóbb tervezői csomag, amikor csak alaprajzi elrendezést készítek, tervet kapsz arról, mely falak legyenek elbontva, és hová legyenek építve az újak. Ehhez grátisz adok 3D vonalas ábrákat, hogy jobban el tudd képzelni a térben. Az alaprajzi elrendezés természetesen méretezett bútorokat is tartalmaz.

A közepes csomag ezeken kívül tartalmazza az összes kivitelezéshez szükséges tervlapot is, melyek segítségével a kivitelezők el tudják végezni a szakipari munkálatokat.

(Építés, bontás terv nyílászárók méretének jelölésével, asztalosmunkák tervét, elektromos, gépészeti adatszolgáltató tervet, gipszkartonozási tervet, fürdőszoba burkolási tervet, konszignációt a betervezett elemlistával)

A legdrágább a komplex csomag, mely tartalmazza továbbá a fotorealisztikus látványtervet is.

Mivel az árképzésben is rugalmas vagyok, a csomag tartalmak variálhatók egyéni igényeid szerint. (Például azt is lehet, hogy csak alaprajzot és fotorealisztikus látványtervet kérsz mindenféle kiviteli terv nélkül) 

Az árakról részletesebben olvashatsz itt: https://liadesign.hu/lakberendezesi-arak/

És most nézzük, ha felújítás, átalakítás, lakberendezés előtt állsz, melyek azok a részletek, amikkel – a lakberendezési tervezésen kívül – nem szabad spórolni.

Amin nem érdemes spórolni

Többször megkerestek már úgy ügyfelek, hogy amikor elkezdtük a projektet, az ekkor rendelkezésükre álló budget nem fedezte az összes kivitelezéshez szükséges kiadást. 

Mivel ők már felismerték, hogy a jó kivitelezés alapja a precíz tervezés, és ennek birtokában a terv bármikor kivitelezhető olyan ütemben, ahogyan az összeg befolyik, egy percig sem volt kérdéses számukra, hogy ez lesz a jó irány terveik megvalósításához.

De mi történik akkor, ha valaki nem szeretne sokat várni, és nem is számít a későbbiekben több anyagi forrásra? Ők hogyan tudják mégis otthonossá varázsolni lakásukat?

Amin nekik sem szabad spórolniuk, az természetesen a tervezés ☺, és ezen felül az alábbiak:

Minden, amit beépítünk, legyen jó minőségű, legalább közepes árfekvésű darab. Gondolok itt a nyílászárókra, padlóburkolatokra, fürdőszoba szaniterekre, csempékre. Ezek azok a dolgok, melyeket legnehezebben tudunk később cserélni, tehát nem érdemes rossz minőségű, olcsó termékeket beépíteni.

A beépített konyha is legyen legalább IKEA minőség, (megjegyzem; az IKEA konyhák véleményem szerint egész jók, és könnyen összeszerelhetők) ne vásároljunk barkácsáruházakban kapható „filléres” elemekből összerakható darabokat. Ha most nincs pénzünk gránit vagy egyéb technikai kőből készült munkalapra, megteszi a hagyományos MDF munkalap is, azokból is kaphatók mutatósak, tartósak. 

Amin szintén nem érdemes spórolni az a fekhelyünk, érdemes legalább minőségi, kényelmes matracba befektetnünk, ha az ágyat később ki is cseréljük szebbre, jobbra. 

Az összes többi bekerülő tárgy (pl nappali bútor, asztal, székek, lámpák, textiliák, szőnyegek) lehetnek olcsóbb, szerényebb megjelenésűek, ezeket majd a későbbiek folyamán könnyedén le tudjuk cserélni.

Mi a baj az online lakberendezéssel? 

Önjelölt lakberendezők – Mert ugye lakberendezni mindenki tud! ☺ 

Az internet tele van lakberendezési képekkel, tippekkel, és mivel több lakberendezői csoport tagja vagyok, sokszor tapasztalom, hogy a csoport tagjaitól kérnek segítséget, tippet, ők hogyan rendeznék be, milyen burkolatot, tapétát…stb választanának nappalijába, hálószobájába… 

Nagyon népszerű a Pinteresten nézelődni, ötleteket gyűjteni, ezeket beleerőszakolni saját lakásunkba, gondolván arra, hogy majd az alapján szakember bevonása nélkül is sikerül otthont varázsolni. Olyat is tapasztaltam már többször, hogy az ingyen letölthető tervezőprogramot használva tervezgetnek otthonokat…

Ezekről nekem az alábbi a véleményem:

Attól, hogy vásárolsz egy hajvágó ollót, még nem leszel profi fodrász! És felsorolhatnám bármelyik másik szakmát, ahol a szakember éveket tanul, és sok-sok év tapasztalatot gyűjt ahhoz, hogy számodra a legjobb megoldást adhassa.

Kérlek, ne gondold azt, hogy ha meg is tanulod az ingyenes tervezőprogram használatát, ezzel egyidejűleg már a tervezővé is válsz!

Ha lakberendezés előtt állsz…

Remélem, hogy az eddigi ötletek és tippek segítettek inspirálódni. Van azonban még egy tanácsom: fontold meg, hogy megbízz egy profi lakberendezőt. Engem is bátran kereshetsz ?

A lakberendezési folyamat rengeteg bizonytalansággal és döntési helyzettel jár – valószínűleg ezt már mindannyian tapasztaltuk. Könnyű elveszni az apró részletkérdések, a számtalan lehetőség között. Színek, minták, bútorok, dekorációk… nem is sorolom, kész labirintus.

Egy felkészült lakberendező ezt a terhet veszi le a válladról. Nem csupán “ötletel”, hanem olyan, a teljes lakást lefedő kész megoldásokat tud számodra kidolgozni, ami egyszerre személyre szabott, megvalósítható és harmonikus. 

Kaphatsz egy kis ízelítőt a munkáimból, ha megnézed az elkészült terveimet.

Akárhogyan is döntesz, sok sikert és boldogságot kívánok neked otthonod berendezéséhez!

A cikkben szereplő, nem saját képek forrásai: