A lakberendező tanfolyam elvégzésére ma már számtalan képzés kínálkozik, a néhány hónapos gyorstalpalóktól, az akár 5 évig tartó színvonalas képzésekig.

Az, hogy ki milyen lakberendező tanfolyamot választ magának, függ attól, hogy vágyik-e szakmailag alapos tudásra, vagy kizárólag a „papír” megszerzése a cél.  Ez a csodálatos szakma csak néhány évtizede jelent meg itt Magyarországon, előtte semmilyen segítséget nem kaptunk, ha lakásunk berendezésében elakadtunk volna. Többnyire a bútoráruház kínálatából választottunk, (nagyobb városokban esetleg volt egynél több is) és a szobákat úgy rendeztük be, ahogy befértek a bútorok, vagy láttuk a szomszédban…

A lakberendezés egy kreatív, és kihívásokkal teli szakma, amelyet szeretnék most bemutatni neked, mielőtt bármilyen lakberendező tanfolyam elvégzésére szánnád magad.  Ebben a bejegyzésben bemutatom neked azokat a legfontosabb okokat, amelyek miatt érdemes, és amelyek miatt nem érdemes lakberendező tanfolyamot elvégezned. Először is ajánlatos sorra venni, megvannak-e benned azok a képességek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a szakmát elsajátítsd, és színvonalas munkákat adhass át megrendelőid felé.

Mit csinál egy lakberendező?

A lakberendező szakma körül még ma is sok kérdés merül fel, sokan úgy gondolják, hogy a lakberendező kizárólag a bútorok, színek, függönyök kiválasztásában segít és berendezi a szobát.

A lakberendezők az épületek belső tereit tervezik meg ügyfeleik igényeinek megfelelően. Színeket, textúrákat, bútorokat, padlóburkolatokat, nyílászárókat ajánlanak, megtervezik a konyhát, fürdőszobát, nappalit, gyerekszobát és a megfelelő világítást, így a  lakberendező segítségével otthonos, egyedi igényeknek megfelelő lakások születnek.

A lakberendező feladata, tudása a fentieken kívül kiterjed  továbbá a falmozgatásokra, belső térszervezésre, valamint a lakberendező komplex kiviteli terve alapján a szakipari munkások a teljes belső kivitelezési munkálatokat is el tudják végezni.

A lakások, házak tervezésén túl a középületek belső tereinek megalkotásában is részt vesznek, pl. irodák, színházak, éttermek, orvosi rendelők, szépészeti szolgáltatók szalonjait, de akár bevásárlóközpontok belső tereit is megtervezik.

A lakberendező gyártó és forgalmazó cégekkel való kapcsolata kiterjedt, így könnyedén tud ajánlani árban és minőségben is megfelelő termékeket. A hosszú évek során szerzett tapasztalattal a legtöbb lakberendező már profi kivitelező csapatot is tud ajánlani, ami sok bosszúságtól, felesleges pénzkidobástól kímélheti meg a megrendelőt. Manapság már szinte minden lakberendező a kézi rajzolás helyett valamilyen lakberendező programot használ, így a lakások belső terei már a megépítés előtt láthatók 3D látványképeken, videókon.

A jó lakberendező tudja, hogyan tárgyaljon a megbízójával, kellemes, szimpatikus megjelenésével meg kell ismernie a megbízók igényeit, ízlését, mert csak így tudja majd tökéletesen megoldani a rá bízott feladatot. A profi lakberendező tehát empatikus, melyhez nagyfokú szakmai képzéssel is rendelkezik, ugyanakkor folyamatosan követi az új trendet, technológiát.

A lakberendező munkája számottevően ülőmunka, és a tervezők többsége home office-ban dolgozik. A tervezés részeként a lakberendező kijár helyszíni felmérésre, ellenőrzésre, igény szerint részt vesz a vásárlásban, ezek a folyamatok azonban az egész folyamatnak kb 20%-át jelenthetik.

Egy profi lakberendező mindezek mellett rugalmas, és nagy probléma megoldó képességgel rendelkezik. Számtalanszor előfordul, hogy a kivitelezés fázisában olyan nem várt tényező adódik, melyet gyorsan, frappánsan meg kell oldani.

A lakberendező, ahhoz, hogy mindig képben legyen, milyen trendek, technológiai újdonságok születnek, folyamatos képzéseken vesz részt, melyeket be kell iktatnia a tervezés közötti időbe. A lakberendező, mint oly sok más vállalkozó, általában nem csak napi 8 órát dolgozik, és ha sürgős munkája van, akkor bizony a hétvégéit, szabadságát is erre áldozza.

lakberendező tanfolyam-1-liadesign.hu

Miből áll egy lakberendező tanfolyam?

Mielőtt erről részletesebben írnék, először nézzük, mit jelent a lakberendező és mit a belsőépítész fogalma?

A lakberendező

A legtöbb lakberendező az államilag elismert szakmai tudást 2 év alatt szerzi meg, legtöbben érettségi vagy valamilyen másik diploma után. (Vannak amolyan gyorstalpaló lakberendező iskolák is, amelyek néhány hónap alatt is „papírt” adnak, de ezt inkább nem említeném  a színvonalas iskolák között, ez a „képzés” valóban csak a papírról szól)

A végzett lakberendezők néhány százaléka, valamint, építészek, belsőépítészek, akik egy magasabb szintű szakmai tudásra vágytunk, a lakberendező mesterképzést is elvégeztük.

Tanáraink voltak olyan neves belsőépítészek, mint

hogy csak néhányukat említsem…

A mesterképzés időtartama 5 szemeszter + 1 szemeszter a diploma tervezési időszaka a választott konzulenssel, majd diplomavédés.

Lakberendező mesterképzés elérhető még a KREA Design Iskolában, ahol a megszerezhető végzettség minősítése szintén Enteriőr Designer-Belsőépítész magániskolai (nem állami) magyar és angol nyelvű mesterszintű tanúsítvány.

A képzés során sokan kilépnek, és a végzett lakberendezők közül sem dolgozik mindenki a szakmájában. Biztosan állíthatom, hogy nagyfokú kitartás és a szakma iránti „fanatikus rajongás” szükséges ahhoz, hogy azok, akik az elején szimpátiát éreztek a lakberendezés iránt, kitartsanak éveken, évtizedeken keresztül. A lakberendezők feladata a berendezésen kívül a funkcionális térszervezés alaprajzi módosítással, építés, bontás terv elkészítése, valamint az összes szakipari munkához szükséges további terv elkészítése.

Lássuk, pontosan milyen szolgáltatást is nyújt egy profi lakberendező

 • pontosan felméri a tervezéssel érintett lakást, házat (egyéb közületi épületet)
 • részletesen átbeszéli veled, mit szeretnél, milyen igényeid vannak, és milyen stílust, színeket preferálsz
 • alaprajzi módosítást is végez, amennyiben van rá mód, vagy igény,  mivel a megfelelő funkcionális térszervezés az alapja annak, hogy a későbbiekben egy jól működő, kényelmes, praktikus otthon születhessen
 • megtervezi a saját igényeidnek megfelelő egyedi bútorokat lakásod adottságaihoz mérve, minden cm-t kihasználva, ügyelve a design-ra
 • összehangolja a színeket, textúrákat, dekorációkat és textíliákat
 • megtervezi a világítást a funkcióknak megfelelően, nagy tapasztalata van abban, hogy hová tervezzen technikai világítást, és hová design lámpákat
 • elkészíti az összes kivitelezéshez szükséges műszaki tervet; (építés, bontás terv, elektromos, gépészeti, gipszkartonozási tervek, asztalosmunkák terve, elkészíti a falszín tervlapot, valamint az egész lakás padlótervét, fürdőszoba csempekiosztását)
 • konszignációt készít az összes betervezett elem listájáról
 • ha szeretnéd, végig felügyeli, kontrollálja a teljes kivitelezési munkálatokat
 • a kivitelezés alatt történő egyéb, nem várt kérdésekre azonnal megoldást talál

A belsőépítész

Az építészmérnöki alap- és mesterdiploma megszerzését követően lehetőség van szakirányú továbbképzésre, a  Belsőépítészeti szakirányú továbbképzésre.

Végzettsége: belsőépítész tervező, a képzési idő 3 év.

A belsőépítész fő feladata hogy megtervezze az épületek belső tereit, figyelembe véve a funkcionalitást. Leginkább irodaházak, közösségi terek alaprajzi kialakítására specializálódott, figyelembe veszi az épület adottságait, az ergonómiát, figyel a zajterhelésre, akusztikára, költségvetést készít.

A legjobb lakberendező tanfolyamok

A lakberendező tanfolyamot ma még ritkán választják a  pályaválasztás előtt álló fiatalok, jellemzőbb, hogy inkább felnőttképzés keretein belül kezdik elsajátítani azok, akik az első szakma kiválasztása és gyakorlása után jönnek rá, hogy valami teljesen másra vágynak.

A manapság egyre nehezebb gazdasági helyzetben már mindenki, aki pályaválasztás előtt áll, olyan szakmát szeretne választani, aminek elvégzése után azonnal munkába állhat olyan munkabérért, amelyből meg is tud majd élni.

Egy kezdő lakberendező első éveiben nagy valószínűség szerint nem fog profitot termelni, így leginkább azoknak ajánlott, akiknek legalább két évre elegendő megtakarításuk van, mely fedezi a teljes megélhetésüket, valamint a tervezéshez szükséges számítógépet, szoftver vásárlást és egyéb, vállalkozás indítás körüli kiadásokat.

Hol érdemes lakberendezést tanulni?

Ha szeretnéd a szakmát minél magasabb szinten elsajátítani, az alábbi lakberendező iskolákat javaslom:

NE jelentkezz lakberendező tanfolyamra…

 • ha nincs elég kitartásod, energiád, pénzed arra, hogy elkezdj egy komoly átképzést
 • ha tele vagy kérdésekkel, kételyekkel, miszerint megéri-e több évet, energiát, pénzt beletenni egy komoly lakberendező tanfolyamba, és utána küzdeni a vállalkozásod beindításának, fenntartásának nehézségeivel
 • ha nincs elég anyagi tartalékod a vállalkozásod kezdeti nehézségeinek áthidalására
 • ha csak heti 40 órát szeretnél dolgozni
 • ha nem szeretsz emberekkel tárgyalni, és nem vagy empatikus
 • ha nehezen viseled az egy helyben ülést, ülőmunkát
 • ha nem  kezeled rugalmasan a felmerülő változásokat, problémákat
 • ha elhiszed, hogy valóban nincs megoldás egy-egy felmerülő problémára
 • ha nehezen értesz szót az építőiparban dolgozó vegyes összetételű segéd-és szakmunkásokkal
 • ha azt gondolod, hogy a szakmát megtanultad a hivatalos képzés alatt  (folyamatos továbbképzésekre van szükség a szinten tartáshoz)
 • ha hiányzik belőled a szakmai alázat

☝️ Továbbá nem éri meg komoly lakberendező tanfolyamot elvégezni, ha csak magadnak terveznéd meg saját lakásodat. A ráfordított idő és pénz jóval többe kerül, mintha egy tapasztalt, profi lakberendezőt ☺️ választasz! ☝️

Tanfolyam helyett profi lakberendező

Végezetül szeretném néhány mondatban összefoglalni, miért jársz jobban, ha a drága tanfolyamok helyett profi lakberendezőt bízol meg lakásod megtervezésére.

Hiába végzed el a drága lakberendező tanfolyamot, hiába van stílusérzéked, a szakmai felkészültség, a több éves, évtizedes tapasztalat hiányában számtalan akadályba, problémába ütközhetsz.

Lássuk, melyek ezek!

 • Nem gondoltad, hogy a tervezési, kivitelezési folyamat ennyire sok munkaórát, odafigyelést, energiát igényel
 • Kevés üzletet ismersz, nem tudod, egyáltalán merre indulj célirányosan, hogy a lehető legkevesebb idő alatt minden szükséges dolgot beszerezhess, nem mellesleg jó áron
 • Nem gondoltad, hogy hiába végezted el a drága lakberendező tanfolyamot, ahhoz, hogy te magad elkészítsd az egész lakásod látványterveit, még drága tervezőprogramot is vásárolnod kell. Ráadásul nem elég megvásárolni, ahhoz, hogy biztosan, profi módon használd, több hónapos, éves gyakorlás szükséges. Tervezőprogram hiányában hiába választod ki a számomra megfelelő, tetsző anyagokat, tárgyakat, nem tudod együtt a saját otthonodban elképzelni ezeket. Ha esetleg sikerül is megjeleníteni 3D-ben a megálmodott szobádat, a konszignáció készítése plusz időigényes feladat. A konszignáció viszont elengedhetetlenül szükséges, mivel itt láthatsz mindent egyben összeszedve ( betervezett bútorok, anyagok, dekorációk, beszerzési helyek, árak)
 • A felújítások, átalakítások során az egyik leggyakoribb félelmünk az, hogy becsapnak, elrontják a kivitelezési munkákat, anyagilag lehúznak. Egy profi lakberendező mindezektől megóv téged.
 • Nem gondoltad, hogy kevés lesz a szépérzéked, a jó stílusérzéked, tapasztalat hiányában bonyolultnak tűnik, hogy ügyelj az ergonómiára, a funkcionális csoportosításra, a praktikus helykihasználásra is.

A szakmai bizonytalanság szinte minden frissen végzett lakberendezőre jellemző, hiszen nem elegendő, hogy a lakberendező tanfolyamot elvégezzük, utána még nagyon sok saját tapasztalat, sok-sok plusz képzés szükséges ahhoz, hogy magabiztosan állj egy projektbe.

Összegezve tehát a lakberendező a lakberendező tanfolyammal szemben időt és pénzt takarít meg neked, valamint megkímél az összes tervezés és kivitelezés körüli stressztől, idegeskedéstől.

Remélem, sikerült kimerítő választ adnom arra, hogy lakberendező tanfolyamot végezz-e el, vagy inkább bízz meg egy profi lakberendezőt. ☺️

Éppen ezért javaslom, hogy ha lakberendezéssel, belsőépítészettel kapcsolatban keresel megoldást, és profi, gyors és profi  eredményre vágysz, keress meg engem, hiszen sokkal többet adhatok neked, mint egy lakberendező tanfolyam!

Ha mégsem mellettem döntesz, kívánok neked jó tanulást a lakberendező programokkal, és kívánom, hogy legyen neked is mielőbb saját álomotthonod!

Képek: