Az egyik legnehezebb, legmeghatározóbb kérdés egy lakásfelújítás kapcsán a nagy felületek színeinek, anyagainak kiválasztása, így pl az is, hogy milyen szoba szín lenne a legmegfelelőbb.

Azonban az, hogy milyen lesz a szoba színe, csak az ennél fontosabb, funkcionális tervezés után kapjon szerepet, ennek fontosságáról már több cikkemben is írtam.

Mivel a szoba színek pszichológiai hatással vannak érzelmeinkre, hangulatunkra, nem elhanyagolható szempont ezzel is komolyan foglalkozni.

A szoba színe sok mindentől függ; befolyásolja korunk, nemünk, az éghajlat, a stílus, a divat… A szoba színe, a dekorációk, a szoba hangulata kivetíti érzelmeinkre hatását, így egyáltalán nem mindegy, milyen környezetben szeretnénk otthonunkban élni.

A színek szerepe az otthonunkban

Bizonyított, hogy a színek és érzelmek között szoros összefüggés van. A hideg szürkék árnyalatai depressziót, szorongást, a meleg sárgák tónusai vidámságot, életkedvet sugallanak.

Otthonunkban a szoba színek nagyban befolyásolják hangulatunkat, egyes színek megnyugtatnak, míg mások izgatnak, energetizálnak. Egyes állítások szerint a színek hatással vannak egészségünkre is, aktivizálják az agyat, és a testünkre is gyógyító hatással vannak, ezekre különböző gyógyító fényterápiákat alkalmaznak.

Hogyan erősítik a színek egy egy stílus jellemzőit?

Minimalista stílus – a kevesebb több

Letisztult vonalvezetés, funkcionális bútordarabok, fegyelmezett rend, dekoráció nélküli terek jellemzik. A természetes anyagokat monokróm színekkel egészítik ki. A monokróm definíciója: egyszínű, színezetazonos harmónia

Modern stílus

Azoknak ajánlom, akik a dekorációval szemben a funkciót és formát helyezik előtérbe. A modern otthonokban használhatunk akár rózsaszín, narancs és kék árnyalatokat, de semleges tónusokat is, organikus formákkal, kellemes textilekkel, fémekkel, üveggel, tükrökkel.

Mediterrán stílus

A mediterrán stílus eltérő formákat, színvilágot mutat a spanyol, görög, olasz és a provence-i lakberendezésben.

A görögöknél a csodás kék és fehér szoba színek jellemzőek. Ezek a színek nemcsak a belső terekben, de a ház külső színeiben is megjelennek, pl. gyakran festik a nyílászárókat kék színre. Lakberendezésükre jellemző az egyszerűség, a rusztikus, fehérre meszelt falak, dekorációnak szívesen használnak mozaikot, kavicsokat.

Az olaszokra jellemző az elegancia, a lakberendezésben az élénk, ugyanakkor nem feltűnő, inkább világos színeket használnak, melyekhez tömörfát, kiváló minőségű kárpitokat alkalmaznak. Mivel imádnak főzni, egyik legfontosabb helyiség otthonukban a kitűnően felszerelt, tágas konyha, és nagy családi összejövetelekhez alkalmas hatalmas étkezőasztal.

szoba színek

Kép forrása: AI

A provence-i stílusú lakberendezés kopottas, természetes, visszafogott föld színeket használ, rusztikus felülettel, kőburkolattal, rengeteg fával és kovácsolt vassal kombinálva. Szívesen használ csíkos, kockás, virágmintás textileket.

A spanyoloknál inkább az élénkebb, tüzesebb árnyalatok a meghatározó színek, mint a lazac, piros, barnák, terrakotta. Lakásaikat szeretik gazdagon díszíteni, kedvelik a növényi organikus mintákat, rusztikus falakat, mozaikokat.

Rusztikus stílus

A rusztikus stílus a természet szépségeit, organikus elemeket, semleges színeket, tölgyfa bútorokat használ a lakberendezésben. A rusztikus érzést szőtt kosarak, vasból készült lámpatestek, agancsok, szőrmék alkalmazásával fokozzák.

A szoba színek hatása érzelmeinkre, hangulatunkra

Piros

A piros figyelemfelkeltő, izgalmas, erőteljes, dinamikus szín, melynek ösztönző, energetizáló hatása van. Igy aztán, ha ilyen lesz a szoba színe, egy fárasztó nap után energiát meríthetsz belőle.

Ha a piros színt kombinálod citrom-és narancssárgával, türkízzel, feketével vagy akár lilával, és megbolondítod csíkokkal, geometriai formákkal, pöttyökkel, egy vidám, életteli retró stílusú szobát kapsz végeredményül.

szoba színek

Kép forrása: newhomesource.com 

Kék

A színpszichológia szerint a kék szín nyugalmat, friss, tiszta érzetet kölcsönöz otthonunknak. Különösen alkalmas relaxációra ha finom zölddel, fehérrel vagy levendula színnel társítjuk. A kék szín képviseli továbbá az intelligenciát, a tudományos fejlődést, és az innovációt is.

A kék színt szívesen használják nyaralókban, talán azért is, mert a görög mediterrán nyugodt tengereire, harmonikus belső tereire, a görög életérzésre asszociálnak.

Sárga

A sárga egy vidám, energikus, optimista és inspiráló szín. Energetikus, jót tesz a kreativitásnak, melegséget áraszt. Magyarországon, és a franciáknál a sárga az irigység színe, a görögöknél a szomorúság jelképe.

A sárga szín és az etno stílus

Az etno lakberendezési stílus különböző nemzetek hagyományaiból merít, közéjük tartozik pl. az egyiptomi, indiai, marokkói, afrikai, indián stb. kultúra. A sárga színt gyakran használja a jellegzetes népi motívumokkal, anyagokkal, geometriai formákkal.

etno stílus

Kép forrása: ultimateencounters.travel 

Fehér

A fehér a testi és szellemi tisztaság, az erkölcs, a béke és nyugalom, az új kezdet jelképe. Az időtlen, az elegáns fehér színű belső terek széles körben népszerűek. Ma is gyakran használjuk a modern lakberendezésben és a skandináv minimalizmus otthonaiban.

Gest-Philippa-Plateau-Cana-Acorn-Funo-Torch-Norie-Forma-Hour.jpgGest-Philippa-Plateau-Cana-Acorn-Funo-Torch-Norie-Forma-Hour.jpgGest-Philippa-Plateau-Cana-Acorn-Funo-Torch-Norie-Forma-Hour.jpgGest-Philippa-Plateau-Cana-Acorn-Funo-Torch-Norie-Forma-Hour.jpgszoba színek

Kép forrása: tulup.co.uk

Divatos szoba szín ötletek

Azt, hogy milyen legyen a szoba színe meghatározza a funkció, a szoba világossága, térkapcsolatok, és az, hogy a választott színnel milyen hatást szeretnél elérni. Kellemes, pihentető, melegséget sugárzó helyiséget, vagy dinamikus, akár drámai hatást.

A divatos színek nem biztos, hogy időtállók, így ha azt szeretnéd, hogy ne unj rá egyhamar, vagy ne menjen ki a divatból egy év múlva, bánj a színekkel okosan.

Időtálló színek, amik több stílushoz is illenek

Grafitszürke

Lehetséges, hogy egyeseknek ez sokkolóan hat, ridegnek, komornak tartják, valójában azonban ha megtaláljuk a megfelelő mértéket, sokoldalúan használhatjuk. Tervezhetsz vele egy-egy falrészletet, jól mutat kárpitokon, ajtókon, szekrényeken.

Ha pl. kiegészíted sárgával, mindjárt egy életteli, vidám belső térben találod magad.

szoba színek

Kép forrása: fabricsandpapers.com 

Időtálló szín a fehér is

A fehér szín soha nem megy ki a divatból, mert szinte bármilyen stílusban használható és tökéletes háttér minden színtónushoz, legyen az akár pasztell árnyalat, vagy kirívóan merész.

fehér nappali

Kép forrása: thespruce.com 

Taupe

A Taupe szintén időtlen szoba szín, mely a szürke- barna keveréke. Kitűnően mutat más semleges színekkel, vagy fém kiegészítőkkel, arannyal, ezüsttel.

szoba színek

Sötétkék

A klasszikus sötétkék fényűző hangulatot ad otthonunknak. A telt sötétkék színt használhatod egy-egy fal kiemelésére, világos kanapé kitűnő háttere lehet.

Olíva zöld

Tökéletes azoknak, akik szeretik a természetet otthonukba is bevinni. Meleg, kellemes szín, melyhez választhatsz finom pasztell színeket, de használhatod erősebb árnyalatokkal is, attól függően, hogy milyen hatást szeretnél elérni.

szoba színek

Kép forrása: AI

Mi alapján válasszunk szoba színt?

Sokszor okoz fejtörést, hogy mi lenne lakásunk legideálisabb szoba színe. Ahhoz, hogy jól válasszunk, először is elemezzük a belső tereket. Egy kis szobát pl. sokkal nagyobbnak fogunk érezni, ha kellemes világos, pasztell színeket alkalmazunk. Ha a helyiségünk sötét, akkor is érvényes, hogy inkább világos színekkel dolgozzunk, és ezekben a helyiségekben mindenképpen meleg árnyalatokat válasszunk.

Ez azért fontos, mert a beáramló fény minősége eltérő attól függően, hogy a helyiség ablaka északi, déli, keleti vagy nyugati irányba néz. A különböző égtájak felől beáramló fény és ez megváltoztathatja a falra kerülő festék színének árnyalatát.

Az északi fekvésű szobák hidegebbek, kevesebb fényt kapnak, ezért

  • ebben a helyiségben mindenképp kerüld el a hideg színeket
  • ha kedveled a sárga vagy rózsaszín árnyalatokat, használd bátran
  • viszont ha nem szeretnéd, hogy a helyiség világosabbnak, tágasabbnak tűnjön, akkor használhatsz bármilyen sötét, grafitszürke vagy mélylila árnyalatot is, de itt is figyelj a harmóniára, mértékre 🙂

Milyen legyen a nappali szoba színe?

Ha szeretnéd a bútorokat kiemelni, és a falak csak háttér szerepet kapnak, javaslom, hogy világos, semleges színeket válassz, pl. fehéret, törtfehéret, krémszínt. A szürke szinte minden stílushoz beilleszthető, semleges, divatos szín, melyet jól kiemelhetsz élénk színekkel.

A kék és türkiz színek szinte soha nem mennek ki a divatból, bátran használatod ezeket is, és ha szeretnél egy kis drámait, emelj ki egy-két falat feketével, grafitszürkével.

Melyik a legjobb szín a konyhába?

A tiszta, világos konyha érzetet leginkább fehér és világos színekkel érhetünk el, de hogy ne legyen túlságosan steril a tér, használjunk fa padlót, étkezőasztalt, kellemes, kényelmes kárpitozott székeket. A világos falak előtt kitűnően mutatnak akár a szürkék árnyalatai, a kékek, valamint az egész sötét tónusok, a grafitszürke és fekete is. Ha egészen meleg hangulatú, barátságos konyhára vágy, használj sárga vagy narancs színt, de ha soknak tartod, alkalmazd csak egy-egy falon. A konyha terét még barátságosabbá teheted élő vagy műnövények alkalmazásával.

Milyen legyen a hálószoba színe?

Ha otthonos, meghitt hálószobát szeretnél, válassz sötétebb árnyalatokat, pl, sötétkéket, vagy mélyebb tónusú szürkét. Amikor ilyen sötét falakat tervezel, a padló és a bútorok legyenek világos árnyalatúak, így tökéletesen mutatnak majd a sötétebb háttér előtt. A hálószobába is jól jön egy-két mutatós szobanövény.

És mi a legjobb szín a gyerekszobába?

A gyerekszobák legyenek vidámak, a gyerekek imádják a színeket, és nagyon jó hatással is vannak rájuk. Használhatunk bátran bármilyen színt, melyet gyermekünk leginkább kedvel, de akár festhetünk falára egyedi dekorációs falfestményt, vagy választhatunk design posztert is kedvenc meséjéből.

Sokszor tapasztalom, hogy amikor a gyerekszoba hamarabb készül el, mint ahogyan a gyermek megérkezik, mivel nem tudják még a szülők milyen nemű lesz, semleges, pasztell színt választanak a gyerekszoba falszínének. Ha semleges színt szeretnél, a bézsek, homokszínek árnyalatain kívül választhatod a zöldek, türkizek és sárgák, akár a lazacszín finomabb árnyalatait is.

Szoba szín ötletek kicsi szobákba

Ha kicsi a szoba, muszáj különböző falfestési, lakberendezési praktikákhoz fordulnunk, hogy optikailag nagyobbnak tűnjön. A különböző színek képesek a helyiségeket „átalakítani”, és ha a megfelelő tónust választjuk, sokkal tágasabb, nyitottabb lesz a kis szobánk.

Hófehér

A hófehér nyugalmat, tisztaságot kölcsönöz a térnek. Néhány egyéb színnel, fapadlóbal, bútorral, zöld növényekkel tökéles megoldás kis szobákba.

Sötétkék

A sötétkék színnel drámai hatást hozhatunk létre, ha pl. csak az egyik falat emeljük ki ezzel a tónussal, a többi falat fehérre, vagy egyéb világos semleges színűre festjük. Hangulatos, merész, egyedi, és ha nem zsúfoljuk tele, ha pontosan megtervezünk minden bútort, valóban nagyobbnak tűnik majd a kis szobánk.

Világos kék

A világoskék finom, gyengéd, tértágító hatással rendelkezik. Kombinálhatod finom halvány púder rózsaszínnel, fehérrel, krémszínnel, melyekkel csodálatos, nyugodt hangulatot érhetsz el.

Tengerzöld

A tengerzöld rendkívül népszerű, jól illik a fa bútorokhoz, más földszínekkel kombinálva megnyugtató, kellemes hangulatot varázsol a szobába.

Okkersárga

A sárgák meleg árnyalatai szintén tágas, nyugodt környezetet teremtenek. A meleg árnyalatok kellemes hangulatot eredményeznek, az ablakon beáramló fényt is még melegebbé varázsolják.

Ha érdekel a merészebb színhasználat, látogass el ide

Hogyan kombináljuk a szobák színeit?

Kövesd a 60/30/10 szabályt

Ez a szabály egy helyiségben használt különböző színek arányára vonatkozik. Van egy fő szín (60%), egy másodlagos szín (30%) és egy kiemelő szín (10%). A fő színt használd a szoba legnagyobb kiterjedéseire, pl falakra, padlóra vagy beépített bútorokra. A másodlagos szín néhány árnyalattal térjen ez a fő színtől, de ne adjon sok kontrasztot. A kiemelő színnel viszont teremts kontrasztot, ez lehet merészebb, hangsúlyosabb. Ezeket a hangsúlyos színeket alkalmazhatod díszpárnákban, kisebb bútorokon, vagy műalkotások alkalmazásával.

Vedd segítségül a színkört!

Analóg színek

Egyik lehetőség, hogy kiválasztunk három analóg színt, tehát 3 olyan színt, amelyek egymás mellett vannak a színkörön.

analóg színek

kép

komplementer színek

A legegyszerűbb lehetőség, ha kiegészítő színkombinációt keresel. Ezek a színek a színkörön egymással szemben helyezkednek el.

komplementer színek

kép

Megosztott komplementer

Ha félsz attól, hogy a komplementer színséma túlságosan harsogó lenne, használd a színkör egy színéhez a szemközti szín mellett lévő kettőt.

megosztott komplementer színek

kép

Triád

Helyezz el a színkörre egy egyenlő szárú háromszöget, melynek három csúcsánál lévő színek adják a triád színkombinációt. Alkalmazhatod gyerekszobában, (használják közösségi terekben is) azok, akik szeretik a játékos, bohém megoldásokat.

triad színek

kép

Négyzet

Hasonlóan a triádhoz, itt is geometriát alkalmazunk a színkombinációhoz, csak itt nem háromszöget, hanem négyzetet, ahol a négyzet sarkainál lévő színek kombinációját használjuk.

What Are Square Color Schemes and How Do You Use Square Color Palettes? - Color Meanings

kép

Téglalap (tetrád)

A tetrád kombinációt két komplementer színpár alkotja, azonban itt fontos lesz szem előtt tartani, hogy a hideg és meleg színek legyenek egyensúlyban. Ezek a színsémák rendkívül pazarak, és harmonikus eredményt adnak, mivel a komplementer színek egymástól egy közzel el vannak választva.

kép

Bármelyik színkombinációt is választod, érdemes követni a 60/30/10 színszabályt, hogy a helyiségben a színek harmonikusak, kiegyensúlyozottak legyenek.

Remélem, tudtam segíteni, és a tudás birtokában most már te is nemcsak bátran, de tudatosan is fogod használni a csodálatos színeket otthonodban.

Ha tudok segíteni neked a lakberendezésben, keress meg bátran!

További hasznos cikkeim