A belsőépítész és a lakberendező fogalma sokszor összemosódik a köztudatban, mégis lényeges különbségek vannak a kettő szakma között.

Az egyik legfontosabb különbség a két tervező között az, hogy a belsőépítész főként nagyobb közösségi terek, szállodák, áruházak, templomok, színházak tervezésével foglalkozik, a lakberendező fő tervezési területe lakások, házak, kisebb közösségi terek, irodák, üzletek tervezése.

Mi a különbség a lakberendező és belsőépítész között, mikor, melyiket hívd?

Egy otthon átalakítása, berendezése során gyakran felmerül a kérdés: belsőépítész vagy lakberendező a jó választás ? Vajon melyik szakemberre van szükségünk, és milyen tényezők alapján döntsünk közöttük?

Nézzük meg, milyen szolgáltatásokat kínálnak, mennyibe kerülhetnek, és mikor érdemes őket igénybe venni.

A belsőépítész és a lakberendező közötti különbség

 A belsőépítész egy komplexebb szakma, amely magában foglalja az építészeti tervezést, a kivitelezés felügyeletét valamint a berendezést. A belsőépítész tehát nemcsak az esztétikai oldalra koncentrál, hanem a strukturális változtatásokra is, mint például falak áthelyezése vagy új helyiségek kialakítása.

A belsőépítészet az építészet társszakmája, fontos területe az ember és környezetének kapcsolata, a tértervezés. Inkább közösségi tereket tervez, mint lakásokat.

A belsőépítész feladata, hogy a téralkotás során a múlt örökségét, az egyedi építészeti elemek és berendezések koncepcionális egységét is megőrizze. Magas szintű esztétikai érzékkel rendelkezik, ismeri az anyagokat, eszközöket, technológiát, tisztában van a gyártási folyamatokkal, ismeri az egyes anyagok tulajdonságait.

A lakberendező elsősorban a meglévő tér hangulatának, stílusának és funkcionalitásának a javítására fókuszál, anélkül, hogy érintené az épület szerkezetét. Viszont ma már a megfelelő képzettséggel rendelkező lakberendezők is végeznek belső térszervezést, falbontást, építést statikus bevonásával, tehát valóban összemosódik e két szakma, a lakberendező nem csak „lakberendez”.

Egy belsőépítész munkája a terek átfogó átalakításától kezdve, a bútorok, világítás és kiegészítők elhelyezéséig terjedhet. Az ő feladata lehet új helyiségek tervezése, a világítás és légtechnika megtervezése, valamint az anyagok és színek kiválasztása. A lakberendező  többnyire a meglévő terekben dolgozik, és segít a bútorok, textíliák, dekorációk kiválasztásában és elrendezésében úgy, hogy azok összhangban legyenek a lakók igényeivel és az otthon adottságaival.

Egy megfelelően képzett lakberendező feladata már ennél sokkal szerteágazóbb, nem merül ki „csak” a meglévő terek berendezésében. Kitűnően megoldja a lakások, házak belső tereinek funkcionális térszervezését is, ügyfele személyes igényeinek megfelelően.

A lakberendező a berendezésen kívül  igény szerint elkészíti az összes kivitelezéshez szükséges tervlapot is, melyek tartalmazzák az építési, bontási tervet, elektromos-és gépészeti adatszolgáltató tervet (kiállások, pozíciók meghatározásával), bútorozási, gipszkartonozási terveket. A tervdokumentáció tartalmazza továbbá a falszín tervlapot, burkolási tervet és tartalmazza az összes betervezett elem listáját, azaz a konszignációt. A legtöbb lakberendező  tervdokumentációja tartalmazza a 3 dimenziós fotorealisztikus látványtervet is.

Képesítések, tanulmányok

A belsőépítészet és a lakberendezés szakmákhoz különböző képesítések szükségesek.

Egy belsőépítész általában magasabb szintű műszaki vagy művészeti képzést végez, mely során megtanulják az épület statikájának és infrastruktúrájának megértését is. A lakberendező szakma többnyire design vagy művészeti végzettséget igényel, ahol a hangsúly a kreatív és esztétikai aspektusokon, valamint a térrendezési ismereteken van. Ebben a szakmában is van lehetőség egy magasabb szintű végzettség elvégzésére, mely az alapképzésen túl általában még plusz két év képzést jelent.

Mindkét szakmában fontos a folyamatos továbbképzés, hiszen a design világa és a technológiai fejlődések naprakészen tartása elengedhetetlen.

A lakberendező és belsőépítész szakmákról, képesítésekről  további információkat olvashatsz itt

Mikor érdemes belsőépítészt fogadni?

 Ha közületi tervezésre van szükséged, (pl. szálloda, színház, áruház… stb) , vagy jelentős szerkezeti változtatásokat tervezel, a belsőépítész a helyes választás. Ő az, aki az építési engedélyek beszerzésétől a munkálatok lebonyolításáig minden részletet kézben tud tartani.

Mikor hívjunk lakberendezőt?

 Amennyiben akár a meglévő tér (lakás, ház, kisebb üzletek, szalonok, rendelők ) újragondolására, frissítésére vágysz, vagy éppen átalakítanád a belső tereket, térkapcsolatokat, (melyek falbontással,  alaprajz megváltoztatással is járnak) akkor a lakberendező lesz a megfelelő szakember a feladatra.

Ő az, aki a belső térszervezésen túl segít kiválasztani a tökéletes színpalettát, textíliákat, bútorokat és kiegészítőket, ezentúl elkészíti az összes kivitelezéshez szükséges tervlapot. A lakberendező a kliens igényeit és a tér adta lehetőségeket ötvözve teremt harmonikus, személyre szabott otthont. Legyen szó egyetlen szoba új dekorációjáról vagy egy teljes lakás, ház, üzlet felújításáról, átalakításáról, a lakberendező szakmai szemmel látja a potenciált, és képes azt a tulajdonos ízlésével összhangba hozni.

lakberendező vagy belsőépítész

Kép forrása: AI

Belsőépítész vagy lakberendező: Melyik az olcsóbb?

 A költségek szempontjából fontos megjegyezni, hogy az árak projekt méretétől és jellegétől, valamint a szolgáltatások széleskörűségétől függően változhatnak. Egy belsőépítész alkalmazása általában magasabb költséggel jár, mivel a munkája komplexebb és több technikai ismeretet igényel, ami magában foglalhatja az építkezést vagy a felújítást, műszaki rajzok készítését és a kivitelezési folyamatok koordinálását.

Ezzel szemben a lakberendező díjazása gyakran kedvezőbb, mivel tevékenysége lehet kevésbé komplex is, és a meglévő tér adottságaira koncentrál, anélkül, hogy az építészeti struktúrában változtatásokat hajtana végre.

Azonban mindkét szakember esetében az egyedi igények és a vállalás mérete határozza meg végül az árat.

Milyen egy jó lakberendező?

 Egy jó lakberendező kreatív, személyiségünkhöz és életstílusunkhoz igazodó megoldásokat kínál, miközben figyelembe veszi a tér adottságait és a funkcionális igényeket. Nem csak az esztétikumot helyezi előtérbe, hanem a praktikumot és a kényelmet is. Képes arra, hogy a legkülönfélébb stílusokat ötvözze, miközben szem előtt tartja a legújabb trendeket és azok tartós alkalmazását. Kommunikációs készsége kiemelkedő, hiszen a megrendelőkkel való folyamatos egyeztetés elengedhetetlen a sikeres projekt kivitelezéséhez.

Szakértelme abban is megmutatkozik, hogy hatékonyan kezeli a költségvetést, és alternatívákat kínál, ha szükséges.

Így néz ki egy lakberendezési tanácsadás

 Egy lakberendezési projekt során a tanácsadás kulcsfontosságú eleme a folyamatnak. A lakberendező ebben a szakaszban felméri az ügyfél igényeit, a rendelkezésre álló tér adta lehetőségeket, és a kívánt funkciókat. Amennyiben alaprajzi változtatásra is szükség van, arra is megtalálja a legjobb megoldást. Ezután jön a kreatív folyamat, ahol a színek, anyagok és textúrák kiválasztása, valamint a bútorok és kiegészítők elrendezésének tervezése zajlik. A lakberendező ebben az időszakban több alternatívát is felvázol, amelyek közül az ügyfél választhatja ki a legmegfelelőbbet.

A tanácsadás során a lakberendező bemutatja az elképzeléseket vizuális eszközök, mint moodboardok, látványtervek és minták segítségével, hogy az ügyfél pontos képet kapjon az elképzelt végeredményről.

Ha lakberendezőt keresel,

vedd fel velem bátran a kapcsolatot.  Miért érdemes pont velem dolgozni?

Több éves tapasztalattal rendelkezem a lakberendezés terén, és a kreatív megoldások mellett kiemelten fontos számomra az ügyfelek elégedettsége. Minden projektet egyedi igények alapján közelítek meg, és a legapróbb részletekig figyelembe veszem azokat. Szoros együttműködésben dolgozom megrendelőimmel, hogy közösen hozzuk létre azt a teret, ami nem csak szép és stílusos, de teljes mértékben tükrözi a lakók személyiségét és életmódját. Lépj velem kapcsolatba, és teremtsük meg közösen a számodra legmegfelelőbb otthont.

Ha tudok segíteni neked a lakberendezésben, keress meg bátran!

További hasznos cikkeim