Elöljáróban szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy ez egy blogbejegyzés, saját  és más oldalakról gyűjtött képekkel, fotókkal.

Dekorüveg gyártással nem foglalkozom, lakberendezés, tervezés a profilom. 🙂

Ha úgy gondolod, nem szeretnél csempét a konyhai hátfalra, számtalan lehetőség közül válogathatsz igényeidnek megfelelően.

Ha szeretnéd kicsit olcsóbban megúszni, megteheted, hogy a konyhai hátfalat olyan színre fested, vagy olyan tapétával burkolod, ami neked tetszik. Majd erre kerül a víztiszta dekorüveg, természetesen ebben az esetben is biztonsági üveget alkalmaznak. Ilyenkor fel lehet tenni pontmegfogással, vagy U alakú profilban.

Ez a megoldás azért jó, mert ha megunod az üveg mögött a falszínt, vagy tapétát, könnyűszerrel saját magad is könnyedén változtathatsz rajta, átfestheted, áttapétázhatod, hisz ez az üveg nem lesz fixen a falra ragasztva.

saját munka

Lia Interior Design

saját munka

Forrás: http://decoholic.org

Hátránya lehet, hogy a gőz, pára bekerülhet az üveg mögé, és néhány év alatt esetleg penészesedést, koszolódást eredményezhet. (Bár így legalább lesz kellő indokod arra, hogy lecseréld mögötte a képet, és máris új konyhád lesz!) Ha a dekorüveg mellett döntesz, tudnod kell, hogy felső árkategóriás, viszont kárpótol a látvány!

Tervezd meg saját konyhádnak hátfalát! Jó szórakozást!

Második lehetőségként ajánlom a konyhai dekorlemezt az Egger, Falco, Kronospan, Resoplan kínálatában.

A dekorlemez vagy dekoritlemez nem más, mint magas hőmérsékleten préselt impregnált papírlapok, a tetejükön melamin papírral.

Forrás:
http://resopal.de

A DEKODUR speciális dekoritlemezt kínál, magas minőséggel, különleges megjelenéssel. A DEKODUR a lemezek gyártását már nem melaminos ragaszási technológiával készíti, hanem igazi fém felületet is előállít, és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően művészi dekoritokat is készít. A standard termékek közé beépülnek átlátszó dekoritlemezek, igazi aranylevelekkel, vagy akár a fügefa kérgéből készült és az üveggel kombinált lemezek, melyek valóban nagy lehetőséget kínálnak a tervezőknek. Konyhafal burkolása mellett mennyezet-burkolatok, ajtók, keretek, bútorok, névtáblák, pultok, üzletberendezések, kiállítási standok, hajó és vasúti kocsik burkolására is alkalmasak.

Itt megtekintheted a kínálatot:

Hasonló technológiával készít dekorlemezeket a Formica nevű cég is. Kínálatukban a fémek számtalan változatát (alumínium, acél, sárgaréz és maratott vörösréz) megtalálod, igényes, esztétikus megjelenéssel.

Fali panel
Ez jóval olcsóbb megoldás, mint az előző, és nem is nyújt luxushatást, viszont nagyon praktikus, könnyen felszerelhető, jól tisztítható. Ha gyors, és megfizethető megoldást keresel, válaszd ezt! Fali paneleket beszerezhetsz pl. az IKEA-ból, viszont egy dolgot ne felejts el; a konyhai gázfőzőlap mögé nem tehető! Egyszerűbb megjelenésű fali paneleket beszerezhetünk még barkácsáruházakból is.

Forrás:
http://ikea.com

És folytassuk olyan megoldásokkal, amelyek kevés pénzből megvalósíthatóak akár szakember bevonása nélkül. Elsőnek ajánlanám a konyhapult mögötti fal csempével burkolása helyett a vízálló falfesték alkalmazását. A Tikkurila számtalan festéket biztosít vásárlói számára, többek között a vízálló falfestéket is. Követve a használati utasítást, akár fürdőszoba falának festésére is alkalmas. A FEELINGS víztaszító alapozó (FEELINGS Moisture Stop) vízhígítású, penészgátló adalékot tartalmazó víztaszító alapozó, elsősorban párás helyiségek falainak és mennyezeteinek az alapozására. Kiváló alapot képez a Feelings Különleges falfesték (Feelings Extra Durable Paint) alá. Alkalmas új és korábban vízhígítású, alkid tartalmú, vagy savkatalizátoros festékkel kezelt felületek újrafestésére. Alkalmazhatjuk: Vizes, párás helyiségekbe, uszodákba, vakolt, glettelt, beton, tégla, gipszkarton, üveghálós tapéta, stb. falfelületeinek alapozása.

Természetesen bármilyen szín kapható, és annak, hogy milyen dekorációs technikát, milyen formákat, figurákat festesz a falra, már csak a fantáziád szab határt.

Alkalmazhatsz sablonokat, stencilt, festőhengert, használhatsz maszkoló szalagot, vagy akár projectorral is kivetítheted a képet, amit majd később látni szeretnél konyhádban.

Forrás:
http://mazungo.com

http://homegardenco.com
http://pinterest.com

A tipográfia szerelmesei használjanak szöveg stencilt a falak dekorálására. És még mindig festünk, használj táblafestéket! Kapható többféle színben, de akár egyéni színt is ki lehet keverni belőle.

A 3D falpanel egy innovatív, tartós és környezetbarát falburkolat, amely új lehetőségeket teremt a belsőépítészetben és lakberendezésben. Többféle változatban kaphatóak, van bio, kvarchomok bevonatú, MDF alapú és bőr bevonattal rendelkezők. Csekély súlya miatt felragasztható beton és téglafalakra, de akár gipszkarton felületre is.
A WallArt 3D falpanelek préselt cukornád rost alapú fehér színű lapok, amelyeket a kívánt színre festhetőek. 20-féle mintázatban kaphatóak, mintáik 1-3 cm-re emelkednek ki. A Kerma bőrpanelek textilbőr bevonatú, szivacs tömésű lapok, amelyek 5 különböző méretben és 7-féle színváltozatban kaphatóak. A bőrpanelek elegánsak, luxus érzetet keltenek, így üzleti környezetben, szépségszalonokban is megállják helyüket.
A Wallure fa faldekor természetes burkolat, amely igazi fából készül, tölgyfa vagy diófa anyagból, hasított vagy gyalult felülettel, melynek dekorativitását, melegségét a jó öreg fa alap és a fa mintázat biztosítja.
Itt megnézheted, hogy készítheted el konyhai hátfaladat akár saját kezűleg is!

Forrás:
http://anrodiszlec.hu
http://houzz.com

Konyhai hátlap lehet akár a munkalappal azonos laminált forgácslemez is. Enne felrakását is megoldhatod akár saját magad is.

Forrás:
http://pinterest.com