A konyhai munkalap választék ma már nem csak néhány anyagra, színre korlátozódik, hanem számtalan termék közül választhatunk.

ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően vásárolhatunk a legolcsóbb laminált lapokból, valamint fából, gránitból, betonból, üvegből, illetve további természetes és mesterséges anyagokból.

Laminált konyai munkalap

Hazánkban talán legelterjedtebb változat a nagy ellenálló képességű, 3,4 és 6 cm vastagságú, egyik, vagy mindkét oldalán lekerekített dekoritlemez. Az alap hordozóanyag a fa forgácslap, melynek felső és elülső részét 0,8-0,9 mm vastag HPL  (High Pressure Laminate) magas nyomáson laminált vízálló dekorréteg fedi.

Ez a legolcsóbb megoldás és elég szép eredmény érhető el vele. A vegyszereket jól bírja, de a hőt kevésbe, bár ha kis ideig tartjuk csak rajta a forró ételt, nem lesz baja.

Hátránya, hogy mű. Tehát sohasem fog szépségében és érzetben vetekedni egy kompozit anyaggal vagy egy kővel, viszont ma már csodás felületeket tudnak gyártani.

A paletta szinte végtelen, akár az Egger vagy a Forest, Falco, Kastamonu… cég termékeit nézzük, már vannak beton vagy kő hatásban is olyan felületek, amik strukturáltak, így egyre inkább nehéz megkülönböztetni őket a valóditól.

konyhai munkalap liadesign.hu

Természetes kőzetekből készült munkalapok

E kőzetek előnye, hogy tökéletesen vízállóak, elegáns megjelenésűek. A márvány könnyen karcolódik, így a márványból készült munkapultokat védőlakkal felület kezelik. Másik hátránya, hogy a rideg anyag csak nagy körültekintéssel használható, ugyanis ha pl egy vékony üvegtálat, poharat helyezünk rá, megrepedhet.  A használat során keletkező karcolásnyomok elkerülhetetlenek, ez az un. márványpatina. A gránit lapok ellenben teljes mértékben vágás, karc és hőállóak. A legidőállóbb, legnépszerűbb anyag, számtalan minta és szín áll a rendelkezésünkre.

Akrill konyhai munkalap

A Corian a XX. századi innovatív terméke, melyet a  DuPont cég fejlesztett egy olyan magas szintre, melynek eredményéül egy rendkívül szilárd, nem porózus, homogén felületű anyag jött létre, összetétele egyharmad rész akrilgyantából (PMMA) és kétharmad rész ásványi anyagokból áll.  Összetételének köszönhetően könnyen formálható, hajlítható, faragható, mint a fa, fényáteresztő és strapabíró. Bármilyen formát kialakíthatunk belőle, legyen az akár a konyhában, fürdőszobában, vagy bármely megálmodott térben – egy teljesen egybefüggő felületet képez, amitől az egész felületünk vízálló és könnyen tisztán tarthatóvá válik.

Megoldható pl. a falaknál kialakított vízzáró felhajtás, a munkalappal egybeépített mosogatótálak és mosdótálak mind a vízállóságot és a könnyű tisztán tartást szolgálják. Ráadásul bármekkora méretű vagy formájú is legyen a pultlap, nincsenek toldások, nagyon egyszerűen felújítható a felületet, mivel az akrillapok teljes keresztmetszetükben azonos felülettel rendelkeznek, így pár órás csiszolással és polírozással újjá varázsolható.

Rozsdamentes acél / Inox munkalap

Az anyag nagyon jól bírja  a konyhai megpróbáltatásokat, nem rozsdásodik,hőálló, pórusmentes, rugalmas, ütésálló, a lúgokkal szemben pedig ellenálló, viszont könnyen karcolódik. Magas a hőállóságuk, és könnyen tisztíthatók. Ezek miatt kifejezetten alkalmas éttermek nagykonyháiba, valamint jól  mutat az indusztriál és minimál konyhákban. Ha lakások konyháiban használjuk, e  hűvös, rideg anyag leginkább nagy terekben, rendezett környezetben tud érvényesülni.

konyhai munkalap

Tömörfa konyhai munkalap

A természetes fa meleg, otthonos érzetet ad, kiválóan alkalmas anyag a rusztikus, valamint country stílust kedvelőknek, de szépen megállja helyén modern környezetben is. Előnye, hogy a kívánt méretre vágható, kellemes, meleg, puha tapintatú. Hátránya, hogy rendszeres, gondos tisztán tartást, ápolást igényel, pl. erre alkalmas lehet a lenolajos kezelés. Hátránya továbbá, hogy sérülékeny, vágásokra, karcolásokra érzékeny.

konyhai munkalap - liadesign.hu

Üveg munkalap

Exkluzív megjelenést hozhat főleg a modern stílusú enteriőrbe a sima, könnyen tisztán tartható, higiénikus üveg felület. A konyhai üveg munkalap kizárólag edzett üvegből készülhet, a RAL színskála bármely színéből választva. Kis odafigyeléssel, biztonsággal használható, vigyázni kell, hogy ne ütődjön hozzá erősebben semmilyen edény, tárgy, valamint a súrolástól karcolódhat.

konyhai munkalap

Kvarckő konyhai munkalap / Technistone

Vitathatatlan, hogy legnépszerűbb  a gránit a konyhai munkalapok közül, hiszen időállóbb és ellenállóbb, mint az olcsó laminált, vagy akár a drága, trendi, de meglehetősen kényes márvány munkalapoknál.

Úgy tűnik azonban, hogy a gránit méltó ellenfélre talált, a kvarc kompozit munkalapok személyében, melyek külföldön már vitathatatlanul népszerűbbek nála.

A Technistone első osztályú természetes alapanyagokból készül (kvarc, gránit, tükör -és üveg granulátumból, színezőanyagból és poliészter gyantából. 90 %-ban természetes alapanyagból és kb 10%-ban poliészter gyantából és az egyéb adalékokból áll.

konyhai munkalap - liadesign.hu

Betonlap

Ma már a betonnak számtalan felhasználási területe van a lakberendezésben, alkalmazhatjuk a falon, padlón és akár konyhapultként is. Elsősorban az indusztriál stílusú terekben alkalmazzuk, de szépen kidolgozott felülettel a minimál és a modern rusztikus enteriőrben is megállja a helyét. Ha erre az anyagra esik a választás, a súlya miatt erős korpuszokat igényel, valamint mindenképp ellenőrizni kell a padló teherbírását is. Mivel a nyers beton erősen nedvszívó, porózus anyag, a felületét impregnálni kell, vagyis a nedvességgel szemben ellenállóvá kell tenni.

konyhai munkalap - liadesign.hu

Kerámia konyhai munkalap

A XXI. sz. innovatív alkotása  a NEOLITH  kerámia anyagrendszer, mely kiváló tulajdonságú, nagy formátumú kompakt, szinterezett, kerámia felület. Ez az extra vékony lap mindössze 3 mm vastag, 3,0×1,0 m-es tábla , melynek hátoldalát üvegszálas erősítéssel látják el. Mindennek ellenáll , nem kopik a vágások sem látszanak rajta és nagyon szép A termék alkalmazási területei;  munkalapok, burkolatok, nagy formátumú  padló és falburkolatok valamint homlokzatok, kandalló borítások stb…

Tulajdonságai:  könnyű, higiénikus, karcálló, könnyű tisztítani, tűzálló, 100%-ban természetes, vízálló, 100%-ban újrahasznosítható.

Ez az anyag rendkívül ellenálló, kiválóan alkalmas laborokba, illetve az egészségügybe, mivel higiénikus, könnyen tisztán tartható, és sokoldalúan felhasználható. Felülete sima és porózus mentes, így semmiféle baktérium nem tud behatolni a felületbe. A fertőtlenítőszerek és erős tisztítószerek nem tesznek kárt benne.  Az anyag hőállósága azonos az üveggel, felülete karc és kopásálló. Nem olcsó, m2 ára kb 100 EFt.

konyhai munkalap - liadesign.hu

Csempézett konyhai munkalap

Hazánkban viszonylag ritka és egyedi megoldásnak számít, amikor a munkapult a hordozórétegre (forgácslapra) épített csempe elzárókkal. Előnye, hogy könnyen tisztán tartható (a fugák esetleg több takarítást igényelnek), nem karcolódik, vízálló és jól bírja a forró edényeket is. Leginkább tradicionális, rusztikus és mediterrán konyhákba illik.

konyhai munkalap - liadesign.hu