Munkáim során gyakran tapasztalom, hogy egyik legnagyobb problémát a tárolás okozza, és bizony nem csak kislakásokban. Az évek során hajlamosak vagyunk felhalmozni sokkal több tárgyat, mint amire szükségünk lehet, és ezektől annak ellenére sem válunk meg szívesen, ha zsúfoltságot, káoszt okoznak lakásunkban.
A kislakások tulajdonosai még nehezebb helyzetben vannak, hisz itt minden négyzetcentimétert ki kell számolni. Itt még inkább szabály, hogy ne gyűjtsünk felesleges kacatokat, és legalább fél évente selejtezzünk. A tudatos, tervezett tárolással sokkal könnyebb rendet tartanunk környezetünkben, otthonunkban.

Kezdjük a konyhával!
Először is javaslom, hogy ha csak lehet, a szekrények érjenek a mennyezetig. Ha nem túl nagy a belmagasság, ne hagyjunk helyet a szekrény és mennyezet között, mert ez pazarlás! Rengeteg olyan dolgot tudunk itt fent eltárolni, amit csak ritkán használunk. Pl. Karácsonyi díszeket, ünnep alkalmával használt étkészleteket, pohárkészleteket…

Az értékes tároló helyeket a gyakran használt eszközöknek!
Ha rendet szeretnénk szekrényünkben, és mindent egy mozdulattal, hamar előszedni, osszuk két részre az eszközeinket, tárgyainkat. Az értékes tároló helyeket – gondolok itt a könnyen kézre eső, legjobb magasságú szekrényekre, fiókokra – azoknak a konyhai dolgoknak tartsuk fenn, amelyeket napi rendszerességgel, gyakran használunk. Azok a tároló helyek, amelyeket viszonylag nehezebben tudunk elérni, rejtsék a ritkábban használt dolgainkat, eszközöket, gépeket. Az ésszerű tárolási megoldások nagyban megkönnyítik életünket.

A konyhapult tisztasága
A konyhapultot ne használjuk kirakodóvásárnak! Bármennyire is szeretjük, ha mindig minden kéznél van, inkább eleve úgy tervezzük (terveztessük) meg a konyhaszekrényünket, hogy a kenyérpirítónak, gyümölcsfacsarónak, kenyér sütőgépnek, egyéb , nem minden nap használatos eszközeinknek legyen helyük a szekrényben, ahonnan könnyű mozdulattal bármikor előszedhetőek. A konyhapultot akkor tudjuk rendeltetésének megfelelően használni, ha minél nagyobb felület áll rendelkezésünkre az előkészítéshez.

És most néhány ötlet, hogyan is tudjuk leghatékonyabban eltárolni konyhai eszközeinket, dolgainkat.

Fali kistárolók fűszereknek
Fűszereinket, háztartási eszközeinket tárolhatjuk akár a falon is. Ha csak kevés szekrényt tudunk elhelyezni konyhánkban, luxus a szekrényben tárolni olyan dolgokat, amiket a falon, külön kis tárolókban is megoldhatunk. Ilyenek pl. a fűszerek, de – ha konyhánk stílusa megengedi – kipakolhatunk akár serpenyőket, üveg tárolókat, szakácskönyveket…

Használjunk fiókrendezőt!
Konyhai eszközök, fűszerek, edények, megfelelő tárolás hiányában nem kevés zűrzavart tudnak okozni a fiókokban. Az átláthatatlan sokaság, az összekavarodott evőeszközök, az egymás hegyén-hátán tobzódó kisgépek, egyéb eszközök mind nagyban hátráltatják a háziasszonyt a konyhai munka során – gondolok itt a keresgélés miatti időveszteségre. Összegyűjtöttem néhány inspiráló képet, melyek jobbnál jobb megoldásokat mutatnak a konyhai tárolásra. Tökéletes megoldások, kényelmes használat.

Ha nincs kamránk
Konyhánkban csak akkor tudunk hatékonyan, gyorsan dolgozni, ha mindennek megvan a helye, ha könnyen átláthatók élelmiszereink valamint a főzéshez használt alapanyagok. Akinek van spájza, tudja, mekkora kincs ez, hisz itt a főzéshez szükséges alapanyagok, egyéb élelmiszerek, konzervek, befőttek, zöldségek, szörpök mind szépen sorakoznak a polcokon. No de hol tároljuk mindezeket, ha nincs kamránk? Szerencsére ma már erre is van megoldás. A konyha egyik kedvence, és leggyakrabban használt szekrénye lehet a kamraszekrény. Itt minden olyan élelmiszert el tudunk tárolni, amit nap rendszerességgel használunk. Jó, ha úgy helyezzük el a konyhasorban, hogy közel legyen az előkészítő pulthoz, hisz akár többször is kell majd belőle venni valamit. A konyhaszekrényt bármilyen stílushoz tudjuk igazítani, igazi kincs ez a háziasszonyok körében.

Sarokszekrény hatékony kihasználása
A sarokszekrény jó kihasználása talán az egyik legnehezebb feladat. Ahhoz, hogy jól hozzáférhető legyen a hátsó zugba eső rész is, segítségünkre lehetnek az alábbi megoldások.
Szinte minden régi házgyári (panel) lakásban ezt a verziót alkalmazták. Előnye, hogy van sok pakolóhely, hátránya viszont, hogy nehezen hozzáférhető. A legolcsóbb megoldás.

L alakú sarokszekrény
A csuklóajtóval használatos L alakú szekrény egy elfogadható megoldás, mivel az egyik legolcsóbb lehetőség, és elég jól megközelíthetőek a tárolt edények, eszközök, bár nem árt, ha az alsó polc hátsó részére ritkábban használatos dolgokat pakolunk.

Az L alakú szekrény elég jól használható abban az esetben is, ha nem csuklópántos ajtókkal látjuk el, hanem középről kifelé nyíló ajtókkal. Olcsóbb megoldás.

Amikor a sarokszekrény nem polcos, hanem fiókos
Ez is egy megoldás lehet, bár első ránézésre a kicsit furcsa alakja miatt inkább mást keresünk helyette. Ez a megoldás sem nyújt maximális kihasználtságot, viszont a fiókok nagyon jól átláthatóak, könnyen hozzáférhetőek.

45°-os sarokszekrény
A szekrény frontja 45 ° – ban lecsapott, de lehet akár íves is. Tervezhetjük fiókosra, polcosra, de alkalmas lehet sütő, főzőlap, mosogató behelyezésére is, bár ebben az esetben nagyon sok teret veszítünk. Leginkább nagy méretű konyhába alkalmazható, de pl. a feng-shui nem ajánlja.

Ötletek a konyhai sarokszekrények belső terének kihasználására
Ez a kifordítható félköríves forgókosár lehetővé teszi számunkra, hogy könnyen hozzáférjünk dolgainkhoz, viszont helykihasználás szempontjából a lehető legrosszabb választás. A félkör íven kevés edény fér el, és sok helyet veszítünk.

A háromnegyed köríves forgókosár helykihasználás szempontjából nem a legelőnyösebb, hisz a sarkokat nem tudjuk kihasználni, viszont praktikus, áttekinthető. Ha nem szereted a kosarat, választhatsz a polcos megoldások közül is.

Egyik legjobb megoldás az ajtóval kiforduló Magic Corner kosár, mivel könnyen hozzáférhető, és a rendelkezésünkre álló belső teret maximálisan ki tudjuk használni. Felső árkategória, de igazán megéri.

Szintén nagyon elegáns, hatékony tárolási megoldás a Flymoon tároló a nehezen elérhető szekrényekhez. Az olasz gyártmányú, felső kategóriás termék.

Konyhai hulladékok tárolása
És végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a konyhai tárolás kapcsán azt is, hogyan tároljuk a konyhai hulladékot, melyet, ha megfelelően gyűjtünk, környezetünk védelméhez is nagymértékben hozzájárulunk. A háztartási hulladék gyűjtésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A praktikus, helytakarékos szelektív hulladéktárolók segítségével környezettudatosan, higiénikusan tárolhatjuk háztartási hulladékainkat. Lássunk néhány példát!